Tovább emelkedett az étkezési búza ára
Az étkezési gabona és a nyersanyagárak emelkedése, valamint a bérköltségek növekedése miatt drágulhat a kenyér és a péktermék a közeljövőben a Magyar Pékszövetség szerint. A búza tavaly ilyenkor nagyjából 30 százalékkal olcsóbb volt, de van olyan minőségi búza, ami ennél még drágább.
Emellett nőttek az energiaárak, a logisztikai költségek, és ugyanez a helyzet a munkabérekkel is. Az étkezési búza áremelkedésének üteme változatlan, a takarmánybúzáé viszont tovább emelkedett az elmúlt hetekben. A rekordhozam ellenére sem áll meg a hazai búza drágulása. Az Agrárminisztérium augusztus eleji tájékoztatása szerint Magyarországon 846 ezer hektárról – 5,9 tonna hektáronkénti rekordhozam mellett – 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák, a minőséggel kapcsolatos tájékoztatás szerint pedig – az első hírekkel ellentétben – a tárca azt közölte, hogy 2020-hoz képest a takarmánybúza aránya magasabb.
Várható-e további drágulás és milyen hatása lehet ennek az élelmiszeriparban? Erről beszélt a Kossuth Rádió augusztus 27-ei műsorában Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója és Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.
Rádióriport: