Tokaj-Hegyalja a kabar szőlővel és a pezsgővel az európai figyelem középpontjába került
A Kabar a Tokaji Borvidék legfiatalabb különleges fajtája, amiből egzotikus, illatos, harmonikus, tüzes borok is készülnek. Késő nyári kertek dús virágai, rózsák, érett őszibarack és szilva illatát idézi a telt, fűszeres zamatokkal. De nem csak a kabar fajta megjelenése hozta a változás szelét Tokaj-Hegyalján. A termékpaletta bővítése végett egyre több pincészet kezd pezsgők palackozásába.
Tokaj Hegyalján a pincészetek egy része a jövedelmezőség megtartása érdekében új termékekkel egészítette ki a kínálatát. A furmint, a hárslevelű és a muskotály található a területek nagy részén, ugyanakkor megjelent az említett kabar. Emellett egyre több pincészet foglalkozik pezsgő készítéssel is. A termékkör bővítése az ültetvények megújítását is szükségessé teszi, a munkaerő gondok miatt pedig megjelent a gépi szüret is. Erről készült beszélgetés Kalocsai Lászlóval, a hegyközségi tanács alelnökével, a Dereszla Pincészet és a Henye Borászat vezetőjével, valamint Posta György polgármesterrel.