Téli étlappal vár a bodrogkeresztúri Dereszla Bisztró
Két és fél év ugyan még nem nagy idő egy étterem életében, viszont a kezdetek óta kialakult egy hagyomány, melyet azóta is igyekeznek követni a Dereszla Bisztróban, ahol jól bevált gyakorlat, hogy minden évszakban új étlappal örvendeztetik meg a vendégeket. A hónap eleje óta elérhető új menüsorra ismét felkerültek olyan hagyományos, az adventhez, a télhez és a karácsonyhoz kötődő ételek, mint például a kocsonya, amely malacfül salátával készül. De újdonság a libakolbász és a diós mangalicakolbász is.
A visszatérő vendégek általában jól ismerik már a téli ételválasztékot, ám Bém Bence séf és csapata több olyan újdonsággal is szolgál ezúttal, amely eddig még nem jelent meg az étlapon, ilyen például a fácánleves és a birkaragu leves. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója komoly sikernek tartja azt is, hogy a Dereszla Bisztró a Tokaji Borvidék meghatározó éttermévé vált ezalatt a két és fél év alatt. Hozzátette: „Színvonalában és hangulatában is olyan célponttá vált, ahová szeretnek ellátogatni a vendégek. Túl vagyunk az elmúlt évek nehézségein, hiszen a koronavírus idején nyitottunk meg, és utána jött az energiaválság”.
A Dereszla Bisztró keddtől vasárnapig várja a vendégeket, viszont december 22-től 26-ig, valamint 31-én és január elsején zárva tart.
Nemcsak az étterem, hanem a pincészet is készül az ünnepekre, valamint az év végére: a Dereszla Balatoni Borászat újabb csúcskategóriás borral jelentkezett, amely a Carmina fantázianevet kapta. Ez a bor merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasításából áll. A 2020-as évjáratú tételek 12 hónapos fahordós érlelésen mentek keresztül és olyan ikonikus bor született belőlük a birtokigazgató szerint, amely bármelyik más, hazai csúcsbor mellett megállja a helyét. A fajták, a talajösszetétel és a napsütéses órák száma együtt segítettek abban, hogy valóban csúcsborról lehessen beszélni. A balatoni birtok másik ismert bora a Lebegés nevet kapta még pár évvel ezelőtt, amelyet szintén megkedveltek a fogyasztók, mivel azonban a Balaton meghatározó fajtája az olaszrizling, ezért ebből a szőlőfajtából készült borokból kifejezetten nagy mennyiséget értékesítettek az év során.
Kalocsai László kitért arra is, hogy a balatoni vendégéjszakák számának növekedésével párhuzamosan a borok iránt is nagyobb lett az érdeklődés, ami a pincészetük középkategóriás borainak értékesítésében is nyomon követhető. A 2020-as évjárat borai például teljesen elfogytak. Jövőre a tervek között szerepel a közép- és a felsőkategóriás Dereszla Balaton borok piacra dobása a magyar tengernél.