Sorra kapják az elismeréseket a szarvasi sajtok
A Szarvasi Agrár Zrt. sajtüzeme idén először nevezett érlelt sajt kategóriában a World Cheese Awars rendezvényre, most pedig bizakodva várja a nemzetközi zsűri értékelését. Nem ez lesz az első kiemelkedő díja az üzemnek abban az esetben, ha pozitív döntés születik, ugyanis az előző években is komoly elismerésekben részesültek a benevezett termékek.
Három évvel ezelőtt a XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon „Magyarország 2019 év sajttermelője” díjat kapta a Szarvasi Agrár Zrt., a következő évben az Érték és Minőség Nagydíj különdíját vihette el az Érték és Minőség pályázat keretein belül. Tavaly a IX. Etyeki sajtmustrán Az év sajtja kategória győztese lett, az idei X. Etyeki Sajtmustrán pedig a hosszan érlelt sajtokkal 2 arany és egy bronz minősítést vihetett haza. Az üzem 2019-ben élelmiszeripari pályázati támogatással épült meg. A korszerű olasz légtechnikával és berendezésekkel felszerelt modern üzem Örménykúton, a saját szarvasmartelep közvetlen szomszédságában található. A receptúrát kezdetekben Carlo Picotti (Perezin Latteria) észak-olaszországi sajtmesterrel együtt helyben alakította ki Pákozdi István sajtmester.
„Minden termék a saját tehenészet igazoltan GMO-mentes tejéből készül Örménykúton”.
A Szarvasi Agrár Zrt. a Talentis Agro Holding tagja: értékesítésben és szállításban a Gallicoop Zrt. a partnere. Napjainkban már több multinacionális vállalat üzletében – Tesco, Auchan, Metro – megvásárolhatók a termékei, amelyeket kóstolhatják a Hunguest Hotelek vendégei és újabban már több kisebb CBA-partner boltjában, helyi vállalkozásokban is kaphatók ezek a sajtok. Az üzem legnépszerűbb termékei a következők:
Friss sajtok:
- Ideale, kashkaval típusú natúr gyúrt sajt: 350 és 700 g-os vákuumozott kiszerelés, nem érlelt
- Grill sajtok: teljes tejből készült prémium serpenyős grillsajt, natúr, medvehagymás, bazsalikomos, ázsiai és chilis ízekben. Szezonális terméknek indult, de a piaci igényeknek megfelelően egyes üzletekben egész évben elérhető a termék.
Érlelt sajtok:
- Caciotta: teljes tejből készült, tejszínes ízvilágú félkemény sajt, 30-60 nap közötti érlelés
- Picante: teljes tejből készült, félkemény sajt, mely a kecskegida tejoltó enzim segítségével válik pikánsan csípős ízűvé, 60 nap érlelés után éri el a kívánt ízt
- Szarvasi Cervinus Delicato: teljes tejből készült, 30-90 nap közötti érlelési idővel, félkemény sajt
- Szarvasi Cervinus Perfetto: teljes tejből készült, 90-150 nap közötti érlelési idővel, kemény sajt
- Szarvasi Cervinus Fenomenale: teljes tejből készült, 150 nap feletti érlelési idővel, kemény sajt
- Szarvasi Cervinus Superiore: teljes tejből készült, 300 nap feletti érlelési idővel, kemény sajt
A Cervinus termékcsalád hagyományos olasz metódus alapján, de a magyar ízvilágnak megfelelően készült prémium minőségű, saját kérgében érlelt keménysajt-család. Teljes tejből, oltós alvasztással készül, így nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, száz százalékosan természetes és GMO-mentes. A termékcsalád egyes tagjait azután nevezték el, miután olasz sajt-szakértőkkel tesztelték a különböző érlelési fázisú sajtokat, majd azonnal papírra vetették az első reakciójukat – ami az eszükbe jutott – és innen jött az elnevezésük: Fenomenale. A Szarvasi Cervinus Fenomenale sajtra jellemző az érett, diós, zamatos illat. Keménynek tűnő állag első harapáskor, de krémessé lágyul a fogyasztás közben. Egyedi ízű sajt: savanykás, sós, érett és a krémes ízek keverednek, amelyek harmonikus, intenzív ízű sajtot eredményeznek. Utóízében különleges, gyümölcsökre emlékeztető ízjegyet éreztek a tesztelők.
Talentis Agro – Kommunikáció