Rendőrök „vigyáznak” a tokaji aszúszemekre
A szőlőtermesztők és a termés védelme érdekében megállapodást kötött a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Szerencsi- és a Sárospataki Rendőrkapitánysággal. A szüreti időszakban ezentúl fokozottabb lesz a rendőri jelenlét az ültetvényeken, de az ellenőrzésbe bekapcsolódnak a helyi polgárőrség munkatársai és a termelők is. A hegyközségi tanács szerint ezentúl nagyobb biztonságban várhatják a szüretet a gazdálkodók, ugyanis a világszerte legértékesebb szőlőfajtaként számontartott tokaji a nyerészkedők érdeklődését is felkeltette.
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest az idei évben rekordot döntött. Mindenképpen jó hír a termelőknek, akiknek régi vágya teljesült azzal, hogy létrejött a megállapodás a rendőrség és a hegyközségi tanács között ennek az értékes alapanyagnak a védelméről. A kései szüretelésű szőlő ugyanis felkeltheti a figyelmét azoknak is, akik mások kárára szeretnének anyagi hasznot remélni belőle, ezért ezt akadályoznák meg minél hamarabb. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint ez az együttműködés a termelőket is védi, ugyanis amiért egész évben rengeteget dolgoznak és nem kevés anyagi áldozatot hoznak, annak kapcsán jogosan várhatják el azt, hogy biztonságban legyen.
-Az idei év egy kimondottan klasszikus évjáratnak tekinthető, szemben a tavalyival, amelyet végig kísért a szárazság, de ennek ellenére is szép borok születtek. 2023-as évjárat jó előjelekkel rajtolt: időben elindult a rügyfakadás, megfelelő volt a csapadékellátottság és a napsütéses órák száma, tehát ezért is nevezhető klasszikusnak minden szempontból. A szürettel is elégedettek lehetünk, ugyanis a pincészetek nagy része már befejezte a száraz borok alapjául szolgáló szőlők szedését, a borok pedig szépen erjednek. Elkezdődött az aszúszemek gyűjtése, és a dűlők fekvésétől függően kedvezően alakul az aszúsodás a borvidéken. Összességében szép, gazdag ízvilágú száraz szamorodni és aszú borokban reménykedünk – nyilatkozta Molnár Péter.
Folyamatosan szedik az aszúszemeket a Dereszla Pincészet ültetvényein is, ahol néhány nap van még hátra az úgynevezett aszúáztató bornak való szőlő szüretéből. Kalocsai László birtokigazgató szerint is kiváló évjárat várható minden szőlőfajtából. Hozzátette: komoly mennyiségű szőlőt különítenek el pezsgő alapanyagnak, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a tokaji pezsgők iránt, amelyek furmintból és hárslevelűből készülnek.
-A borászati piac nagyon változatos képet mutat idehaza és a nagyvilágban is: mindenütt érezhető a csökkenő borfogyasztás, ami a fehérborokat érinti a legkevésbé – ez jó hír a tokaji szőlőtermelőknek. Ez összefüggésben lehet az életmódunk változásaival, a globális felmelegedéssel és az átalakuló fogyasztói trendekkel, amelynek köszönhetően a fehérborok és a pezsgő népszerűsége, vásárlása enyhén emelkedik, míg a vörösborok fogyasztása csökken. Lengyelország egyébként kiemelkedő felvásárlója a tokaji boroknak, tehát egy olyan országról beszélünk, ahol nincs nagy hagyománya a borkultúrának, viszont folyamatosan növekszik a borfogyasztás. Ez a tendencia azért is elgondolkodtató, mert a jövőben átrendeződhet az ágazat azzal, hogy amíg a tradicionális bortermelő országokban a fiatalok az égetett szeszes italokat jobban előnyben részesítik, addig egy jó marketinggel megcélozhatók azok a régiók, ahol a hűvösebb éghajlat miatt kevés alapanyag terem – hangoztatta a birtokigazgató.