Pulykatenyésztéssel bővíti a portfólióját a Talentis Agro
A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben igazi sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahúsfogyasztás az 1990-es 2 kilogrammról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az uniós csatlakozás óta az ágazat teljesítménye sokat csökkent, de a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s az exportunk is jelentős.
A kedvező lehetőségeket látva és kihasználva a Talentis Agro Zrt. pulykatenyésztéssel bővíti a meglévő állattenyésztési portfólióját. Mindezt teszi annak ellenére, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülnie idén a tojástermelés, a sertéstartás és a szarvasmarha tenyésztés során. A pulykatenyésztés felé nyitásban a nagy múlttal rendelkező Gallicoop Zrt.-vel kötött együttműködés adhat lendületet a tervek megvalósításában. A pulykafeldolgozóval és vágóhíddal rendelkező integrátor cég évente 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel, amelyekből friss árukat, töltelék- és füstölt termékeket állít elő. A Gallicoop a jelenlegi két millió darab termékét növelni szeretné 3 millióra, ezért ennek a különbözetnek az előállításában számítana a Talentis Agro Zrt-re. Zimmermann István igazgatósági tag ennek részleteiről azt nyilatkozta, hogy az első lépések már megtörténtek. -Az erre a tartástechnológiára alkalmas épületeink átalakítása már megkezdődött és ezt a mennyiséget képesek leszünk produkálni évente a Gallicoopnak.
„A Gallicoop Csoport termékei közül a legnépszerűbb a párizsi, a virsli, a szalámi, valamint a panírozott termékek. Nem csak a hazai pulykafogyasztás ellátására képes, hanem még az exportpiacokra is eljutnak a termékei”.
A pulykahús rendkívül gazdag ásványi anyagokban, szelénben, cinkben és foszforban is, valamint kis mennyiségben szintén tartalmaz magnéziumot és káliumot. A szelén többek között fontos szerepet játszik a normális hormonszint fenntartásában és a pajzsmirigy betegségek elleni védelmében. A tudatos vásárlóknak köszönhetően a multinacionális láncok, a kisebb cégek és éttermek komoly felvevőivé váltak a Galicoop termékeinek, amelyeknél elindult a saját márkás készítmények forgalmazása is.
A drágulást is állja a pulykahús. Erre hívta fel egy pár hónappal ezelőtti nyilatkozatában a figyelmet Makai Szabolcs, az Opus Global Nyrt. Mezőgazdasági Divíziójának vezetője, aki szerint szépen növekvő ágazat a pulykatenyésztés, így azok a termelők vészelik át jobban ezt az időszakot, akik korszerűsítettek, amelynek köszönhetően hatékonyabban és olcsóbban tudnak termelni. Jó hír továbbra is az, hogy a baromfi a legnagyobb és legjobban szervezett állattenyésztési ágazat, a hazai hústermelés több mint felét ez adja. -Legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő hónapokban a baromfitermékeknél, mert valós veszélye van az ágazat zsugorodásának, miután a lakosság már elkezdte visszafogni a fogyasztását -vélte a divízió vezető.
A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a nem korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplőknél a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása is valószínűsíthető. A csirke mellett a pulykát is érinti az előbb említett sok nehézség, de mivel népszerű termékekről van szó, ezért azt remélik a szakértők, hogy nem lesz nagy a visszaesés.
Talentis Agro – Kommunikáció