Pirospaprika van bőven, a minőségit meg kell fizetni
Egy kiló szegedi fűszerpaprika 8 és 10 ezer forint között kapható, a másik nagy pirospaprikatermő vidéken, a kalocsai térségben is hasonló árat kell fizetni a háziasszonyoknak, ha jó minőségű fűszerpaprikához szeretnének jutni. A szegedi és környező éttermek szinte csak jó minőségű, helyi fűszerpaprikát használnak. Ez nem véletlen, hiszen Szeged környékén terem az egyik legjobb minőségű pirospaprika alapanyag.
A szárazsággal és az extrém meleggel évről-évre egyre többet küzdenek. Szeptemberben megtörtént az ültetett paprikáék első szedése, és akkor már jó, közepes termésről lehetett beszámolni. Az öntözött területeken 10 tonna körül, míg az öntözetlen területeken ennek fele, harmada volt a mennyiség. Október közepén a második szedés is befejeződött és ekkor már tényleg elmondható volt, hogy jó évet zártak a termesztők.
Farkas András gyálaréti termesztő családi gazdaságban foglalkozik a híres szegedi paprikával. A Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt arról, hogy ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint gazdatársai, vagyis nem volt elegendő csapadék, amit öntözéssel próbáltak enyhíteni. Ennek köszönhetően volt némi termés, a napsütötte órák száma megadta a színezéktartalmat, tehát nem panaszkodhatnak a termék minőségére. Mint mondja, egy kilogramm piros paprikához hét kilogramm alapanyag szükséges, de ez függ attól is, hogy milyen állapotban szedik le a szárról, tehát kicsit szikkadtabb állapotban, teljes beéretten, vagy éppen csak piros állapotban, mert akkor nagyon tele van vízzel.
-A másodszedés még nem fejeződött be, mert meg kell tartani az utóérlelési időszakot. A szikkasztolási, vagyis szárítási idő minimum két-három hét, ami függ az időjárástól, de főleg a napos óráktól, és csak utána tudjuk megkezdeni a válogatást. El kell ugyanis veszíteni a cukortartalmát a paprikának ahhoz, hogy színezéktartalma legyen -összegezte a termelő.
Farkasék tavaly nagyon gyorsan kifogytak a paprikából, mivel kevesebb is volt a termés, amelynek idén az lett a következménye, hogy nagyon nagyok az igények. Október végén tehát pirospaprika van bőven, ám a kiváló minőségű terméket meg kell fizetni.