Nem pártoltak el a vásárlók a minőségi hústermékektől
A rövid ellátási láncok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Erre lehet következtetni a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó göbölpusztai vágópont értékesítési adataiból. A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Így alakul ki az úgynevezett rövid ellátási lánc.
A vásárlók vármegye szerte felismerték azt, hogy a közvetlen környezetükben megtalálható beszerzési forrásokkal hosszabb távon is életben tarthatják a hazai gazdálkodókat, ráadásul az egészségüket is védik a nyomon követhető termékek megvásárlásával. Így a termelőtől – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez, ha hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó termékeket vásárolunk a család asztalára. A Göbölpusztán található vágópont kapacitása azonban már korlátozott, mert a nagy vágóhidakkal ellentétben csak meghatározott mennyiséget dolgozhatnak fel, de még így is ki tudják szolgálni a vásárlókat. A heti száz sertés vágására engedélyezett ponton a késztermékek széles palettája található meg: disznósajt, debreceni, turista szalámi, virsli. A tavalyi aszály és az utána kiteljesedő energiaválság ellenére ugyanúgy teljes kapacitással dolgozott mindvégig az üzem, sőt nem győz eleget tenni az igényeknek. Erre egy jó példa az, amikor felmerült, hogy étolajból ellátási gondok lehetnek az országban, akkor megnőtt a kereslet a sertészsírra. Ezek az igények is a vágóponton jelentkeztek.
„Jelenleg heti 500 kilogramm töltelékárú gyártása történik a húsüzemben, illetve 1000 kilogramm zsír alapanyagot használnak fel”.
Talán még sosem volt ilyen fontos az élelmiszer önrendelkezés megteremtése, mint mostanában – legalábbis egyre többen tartanak igényt arra, hogy megbízható forrásból jussanak egészséges élelemhez. Az is egyre fontosabbá válik, hogy megőrizzük és megerősítsük a helyi termelőket, vállalkozásokat, hiszen eljöhet az az idő, amikor csak rájuk számíthatunk. A holding húsipari üzeme zavartalanul folytatja a termelést és szolgálja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket a térségben. Fejér vármegye északi és keleti részét, valamint Pest vármegye nyugati felét látja el minőségi, feldolgozott hústermékekkel.
A sertéshús iránti kereslet és a tenyésztési kedv is növekedhet azok után, hogy ezekben a napokban 740 forintot is elkérnek 1 kilogramm élő sertéshúsért, a piacon 40-50 ezer forintot kell fizetni a malacért, tehát keresleti piac van, jók a sertésárak, a takarmányárak pedig csökkennek. Ennek köszönhetően az önköltség is kevesebb, amelyre nagy szüksége van a sertéstartóknak, ezért ez az év az ő évük lesz a szakértők szerint.
TALENTIS AGRO – Kommunikáció