Nem lesz panasz idén sem a pezsgőfogyasztásra
A pezsgő az év végével egyáltalán nem tűnt el a hétköznapokból, a borászok már a harmadik évüket kezdik úgy, hogy erősen koncentrálnak a pezsgő év közbeni szerepének erősítésére. Nagy erőfeszítéseket nem kell tenniük, mert a pezsgő már nem csak az ünnepek itala. miután egyre népszerűbbé vált a magyar fogyasztók körében. Sokan fogyasztják más ünnepek alkalmával is, vagy társas összejöveteleken. Összességében elmondhatjuk, hogy divatos lett buborékos italokat fogyasztani.
A Dereszla Balaton Pincészetében is kiemelkedő helye van az olaszrizlingnek. Három éve például 4000 mázsa szőlőt dolgoztak fel, ami Kalocsai László birtokigazgató szerint a várakozásoknak megfelelő eredmény volt. Az olaszrizling azóta is jelentős pezsgő alapanyagnak is számít, ugyanis a szőlő 15 százalékából készül a pincészetben pezsgő. Hozzátette: „Nem csak a Balaton, hanem a pincészet zászlósbora is az olaszrizling, amelyből ezután nagyobb mennyiséget dolgozunk majd fel. A 60 ezer palack nagy részére a külföldi piacokon is van érdeklődés” –nyilatkozta Kalocsai László. A Balaton-felvidéken folyamatosak voltak az elmúlt években a szőlőtelepítések: Dörgicsén 7 és fél hektáron ültettek olaszrizling fajtát. A Dereszla Pincészet célkitűzése a korábbi évekhez hasonlóan idén is az, hogy a Balaton-felvidékre jellemző tájfajtákból minél többet telepítsenek vissza.
A szakértők szerint az 5 és 10 ezer forintos ár kategóriában kell keresni az igazán szép, tradicionális, palackban erjesztett pezsgőket, amelyekre egyre nagyobb a kereslet. Az idehaza gyártott évi csaknem 200.000 hektoliter pezsgő 75-80 százalékát már itthon értékesítik, sőt a borversenyeken megjelentek a pezsgők is, amelyek jól szerepelnek. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt nyilatkozta a pezsgőről, hogy kellenek az elismerések és a díjak is, de természetesen az igazi díj az, amikor a fogyasztó megveszi a második üveget is. Hozzátette:
„a világpiacot nézve is versenyképes ország vagyunk, a mi pezsgőinket oda lehet tenni bármelyik asztalra. Az ünnepi ital fogyasztásáról senkinek nem kell tehát lemondani, hiszen a piacon már széles választékban kapható alacsony alkohol tartalmú, vagy alkoholmentes pezsgő is”.
A pezsgő fogyasztása világszerte összekapcsolódik az ünnepekkel és az ünnepléssel. A gyöngyöző buborékos ital feltalálásával kapcsolatban számos legenda és feltételezés kering a köztudatban. Az egyik az 1690-es évekből Dom Perignon nevéhez fűződik, aki egy francia bencés szerzetes volt, és véletlenül fedezte fel a buborékok világát. Szerette az édes borokat, ezért cukrot rakott néhány palackba, majd néhány hónap múlva visszament és azt tapasztalta, hogy a kibontás után a tartalma kipezsgett, kihabzott és ahogy megkóstolta, azt mondta, hogy a csillagokat iszom. Hazánkban Rosti Lajos királyi kapitány készített először pezsgőt az 1800-as évek elején a Sümegen, de a pezsgőgyártás igazi virágkora a 20. században kezdődött Magyarországon. Az 1800-os évek végén már több gyár is működött, melyek közül a Törley volt a leghíresebb. A minőségi pezsgőgyártásnak a szocializmus ipari pezsgői vetettek véget. Egyre több családi borászat állt neki pezsgőt készíteni az utóbbi 10-15 évben, előtte ennek azért nem volt tradíciója a családi borászatoknál.
A fogyasztói trendek a bor és a pezsgő esetében is rendkívül sokat változtak az elmúlt években. A nehéz, testesebb borokat és az édes pezsgőket felváltották a gyümölcsös italok és egyre többen keresik a száraz, félszáraz pezsgőket is. Változott a világtrend a pezsgőfogyasztásban, ami elment a gyümölcsösebb pezsgők irányába. Az átlagfogyasztó még a mai napig inkább az édes, félédes pezsgőket keresi, de azok, akik folyamatosan szeretik a pezsgőt inni, inkább a szárazat választják.