Nagydíjat nyert a nagygombosi főzde vilmoskörte pálinkája
A Gödöllői Tangazdaság Zrt. vilmoskörte pálinkája arany minősítést kapott, és ezzel elnyerte a Magyar Kertész Legkitűnőbb Pálinkája Nagydíjat is. A száz százalékban vilmoskörtéből lepárolt nedű a méltatás szerint nagy odafigyeléssel és lelkiismeretes munkával készült, a végső formáját negyven százalékos alkoholtartalmú, tiszta nemes italként érte el. A TészÉsz Nonprofit Kft. és Kertcenter Kft. minden évben megrendezi a kertészek évzáró konferenciáját, amelyen a hagyománnyá vált pálinkabírálaton kiosztják az arany, az ezüst és a bronz minősítést igazoló medált.
A Talentis Agro Zrt. nagygombosi főzdéje minden alkalmat igyekszik megragadni, hogy a pálinkáit bemutassa és népszerűsítse a különböző rendezvényeken, így ezen a pálinkabírálaton is. Zimmermann István igazgatósági tag szerint mára olyan feltételeket alakítottak ki Gödöllő határában, amellyel kiváló minőséget és mennyiséget képesek előállítani. Hozzátette: „A pálinka az utóbbi években többször kapott indokolatlanul negatív kritikákat a fogyasztással és az árakkal kapcsolatban, de a vásárlók bebizonyították, hogy kitartanak e kiváló hungarikum mellett. Ez számunkra is erőt ad ahhoz, hogy jövőre erősítsük a marketinget és növeljük az értékesítést”
A pálinkaverseny résztvevői közül idén is sokan érkeztek olyan határon túli térségekből, ahol a gazdálkodók saját maguk termelik meg az alapanyagot, amelyből tiszta, nemes, magyar gyümölcspálinkát készítenek. Mindegyik bírált ital megfelelt a pálinkatörvény előírásainak. Lehetőség volt személyenként több, illetve két személy együttes nevezésére is, amennyiben a pálinkakészítést a cefrézéstől együtt végezték és irányították.
Egy évvel ezelőtt két ezüst és két bronzérmet kaptak a Talentis Agro Zrt. Gödöllői Tangazdaságának pálinkái ugyanezen a versenyen. A holding mind a négy pálinkája elnyerte a szakmai zsűri telismerését: a kajszi és a vadcseresznye ezüstérmet, a fekete ribiszke és az ágyas meggy pedig bronzérmet kapott. Gödöllőn majdnem háromszáz hektáron termesztenek gyümölcsöt és minden évben folyamatosak a fejlesztések. A biztos termés érdekében csepegtető öntözéssel látták el a nagygombosi ültetvényt, ahol már szuperintenzív körülmények között folytatódik a termesztés. A gyümölcs feldolgozására komoly pálinkafőző épült ─ többek között hűtött cefretárolóval ─, ahol évente 40 ezer litert készítenek, és ezzel a beruházással napjainkban ez Magyarország legnagyobb pálinkafőzdéje.
Az idei év nyertese egyébként a pálinka alapanyagai közül a szilva, amelyből kevesebb termést, de megszokott minőséget várhattak a gazdák. Legyen az szatmári vagy sligovica, a lila gyümölcsnek jót tett a csapadékos nyár, és bár tavasszal a fagy ennél a gyümölcsnél is problémát okozott, a szilvától szerencsére nem kellett elbúcsúznunk. Nem úgy, mint más növényektől, például a baracktól. A hazai gyümölcstermesztők java része ezért nem volt elégedett az idei szezonnal, ez alól tehát kivételt képez a szilva, amelynek nem volt olyan rossz éve a csapadékos időjárásnak köszönhetően. Kevesen gondolnák, de a legjobb ízű hazai fajták valójában német nemesítésűek, ugyanakkor a besztercei hagyományosan magyarnak számít. Az ültetvényeken azt tapasztalták a termelők, hogy az újabb vírusfertőzések miatt gyorsan romlott az állapotuk. Az újabb nemesítésekben már megjelentek a vírusrezisztencia tulajdonságai, amelyek nagyobb gyümölcsöt hoznak és bőtermők, valamint kevésbé érzékenyek a klimatikus változásokra, ráadásul rendkívül jó ízűek.