Nagy az igény a még több vetőburgonya termesztésére

A hazaiak mellett népszerűek a holland burgonyafajták, de aki a magyar mellett dönt, az a keszthelyi nemesítőháztól is beszerezheti azokat a fajtákat, amelyeket tovább lehet szaporítani. Ez is évjárat függő, mert az idei szárazság meghatározta a termés mennyiségét. Folyamatosan jelen van a szárazság és egyre nehezebb megszervezni az öntözést ott, ahol erre lehetőség nem igazán adódik a nagyobb folyók távolsága miatt, ezért ezeken a helyeken a víztározókon keresztül lehet csak a vizet pótolni. A burgonya sem érzi jól magát a nagy melegben, ami a betakarítás során köszön vissza a minőségben. Itt következik a termesztők tapasztalata, hogy megoldják ezeket a nehézségeket.

Elgondolkodtató körülmények között dolgoznak a szakemberek, akik jelenleg nem tudnak annyi vetőburgonyát előállítani, mint amennyire szükség lenne.  Korlátozottak ugyanis a keszthelyi kutatóintézet lehetőségei termőterületben, gépesítésben és szakember háttérben egyaránt. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Állomás szakmai vezetője, egyetemi tanár erről azt nyilatkozta, hogy ezen a helyzeten igyekeznek a MATE Agrárcsoport keretében változtatni, ugyanis jövőre 50 százalékkal nagyobb arányban termesztik az egyik legnépszerűbb fajtát, ami azzal jár, hogy idén nem tudnak sokat értékesíteni, mert saját maguknak kell visszatartaniuk jelentős vetőburgonyát. Mint mondta, ebből a helyzetből egyszer szeretnének kijutni, hogy nem tudják kiszolgálni a vevőiket.

-A termőterület növelésével párhuzamosan figyelni kell a klímaváltozásra, mert évről-évre nehezebb a termesztés. Burgonyát már nem is lehet öntözés nélkül termeszteni, csak óriási kockázattal, ami meghatározza, hogy melyek azok a területek és kik azok a termelők, akik még a burgonya termesztésében gondolkodhatnak -foglalta össze Polgár Zsolt.

Az Európa-szerte tapasztalható túltermelés okozza idén a nehézségeket a hazai burgonyatermesztőknek: országosan csökken a termőterület és jelenleg 6212 hektáron termesztenek étkezési burgonyát, a vetőgumó területe kicsit növekedett a 90 hektárral, viszont ha a 20 évvel ezelőtti helyzethez viszonyítunk – amikor a szaporítóanyag ellátás több, mint 200 hektár volt, – akkor a mostani kevesebb, mint a fele.

Van valamilyen törekvés a jövőben arra, hogy az ágazat helyzete változzon és az önellátáshoz közelítsen – legalább is ezt érzékeli a termesztők. A vetőgumó értékesítése ebben a kis volumenben megoldható, az étkezési burgonyánál vannak a nagyobb problémák, mert a túltermelés miatt rengeteg külföldi burgonya áramlik be hozzánk. Miután tárolókkal nem vagyunk felszerelkezve, és mivel Magyarország primőr előállító és ezen a területen volt túltermelés, ezért kezd a piac összeomlani. Innen kell elmozdulni a termelés feltételeinek újragondolásával.