Közös fellépéssel visszaszorítható a fitoplazmás fertőzés

Mintha a szívünkből szakítottak volna ki egy darabot, amikor fiatal tőkéket kellett kivágni a betegség miatt. Így összegezte Androsics Ferenc balatonőszödi borász azt a területbejárást, amelyen a hatóság szakemberével és a hegyközség bírójával közösen tekintették meg az ültetvények nagy részét és jelölték be azokat a tőkéket, amelyekről a végzetes döntést meghozták. Az Androsics Birtokon is megjelent a fitoplazmás kórokozó, ami miatt eddig a terület 5 százalékán kellett tőkéket kivágni.

A borász azt mondja a kialakult helyzetről, hogy más védekezés nem lévén ezt meg kell érteniük a gazdáknak, mert különben a következő évben még intenzívebben terjed majd a betegség. A nemzetközi tapasztalat alapján olasz és szlovén borászok is azt mondják, hogy a fitoplazma megjelenése miatt ezekben az országokban is volt egy intenzív kivágási hullám, és azóta folyamatosan vizsgálják és rendben tartják az ültetvényeket, mert ez a megoldás a hosszú távú biztonság érdekében.

Ahogy a hírekből tudjuk: újabb magyar borvidéken azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma fertőzést. A zárlati károsító ezúttal a Pannonhalmi borvidék területén, Kajárpéc és Győrszemere környékén bukkant fel – ezzel immár 21 hazai borvidéken van jelen a súlyos növénybetegség.

Így lehet hatékonyan védekezni a fitoplazma ellen
Androsics Ferenc azt is hozzáteszi, hogy a rovarölőszeres védekezéseket elhanyagolták és éveken keresztül sok gazda nem is használta ezeket. Nemrégiben viszont helikopterrel lepermetezték az ültetvényeket, hogy a kirajzással könnyebben megfogják a terjeszkedésüket. Egy-egy szőlőben ugyanis a permetezés nem hatékony, mert távolabb megy és megtelepszik a kártevő. Összességében tehát apró jelekből alakul ki a fertőzés. Szintén olaszországi példát hozott fel az őszödi borász, ahol együttesen léptek fel a terjedés megakadályozása érdekében.

A szakember szerint vannak veszélyeztetettebb fajták – mint például a chardonnay, vagy a pino-fajták és a kékfrankos –, amelyek érzékenyebbek erre a kórra, de vannak kevésbé érzékenyek is és erről hamarosan napvilágra kerül egy felmérés. -A fajtaválasztáson sok múlik a jövőben, de ha odafigyelünk az intő jelekre, akkor egyetlen fajtáról sem kell lemondanunk -összegezte Androsics Ferenc.

Ilyen lesz a 2025-ös évjárat
A birtokon egyébként jól sikerült a szüret és a mennyiséggel, minőséggel is elégedettek lehetnek, viszont idén nehezebben értek be a szőlők. A friss fehér boroknál az alacsony alkoholtartalom a mai trendeknek megfelel, ezért nagyon izgalmas és szép zamatok alakulnak ki, de azt is sejtették, hogy a sauvignon blanc-nak jó évjárata lesz – ez be is igazolódott és végül az ízek kedvezőbben alakultak és ez lesz az egyik legszebb évjáratú bor, amelyből nagy mennyiséget tudtak szüretelni.

-Minden az időjáráson és a gazda szakértelmén múlik. Aszályos évjárat ellenére nem volt nagy hőség, emiatt a savak nem égtek el és kiváló pezsgő alapokat tudtunk készíteni, ezért figyelni kell a piac elvárásait – az alacsonyabb alkoholos borokat -, de szükség van a testesebbekre is, bár sokkal kevesebb mennyiségben, mert ezzel is tudjuk növelni a fogyasztási mennyiséget -mondta Androsics Ferenc.

A Márton-nap jó előjelekkel indul a nehézségek ellenére is a dél-balatoni borvidéken, ahol már hagyománya van annak, hogy a borászok ilyenkor a összejönnek és megkóstolják egymás borait.