Kevés gyümölcsből kell megoldani az ország pálinkájának ellátását
A nyár vége óta folyamatos beszédtéma, hogy lesz-e miből ősszel pálinkát főzni és mennyibe kerül majd az ára? Jelenleg mindenki próbál a piachoz alkalmazkodni és az igényekhez, realitásokhoz igazítaná az árakat, de azok vannak a legjobb helyzetben, akik saját gyümölcsháttérrel rendelkeznek, mert ezzel lehet a piacon maradni és jövőt tervezni – még ha komoly fagy is érte szinte mindegyik fajtát. Országszerte arra panaszkodnak a szakemberek, hogy az alkoholmentes és koktélos, színes italok, valamint a magánfőzés terjedése nagy nehézséget jelent ennek az ágazatnak. Bár a fogyasztók nagy része sokszor hajlik arra, hogy ellenőrízetlen forrásból szerezzék be a pálinkát, a hungarikumnak számító italban végül mégis a minőségire szavaznak.
A Gödöllői Tangazdaságban bonyolítják az ország hivatalos pálinkafőzési kapacitásának 50 százalékát, amelyhez óriási és korszerű cefretárolók állnak rendelkezésre. A német technológiára épülő lepárló rendszer 800 tonna cefrét tud tárolni hűtve és fűtve egyaránt. A Gombosi Pálinkafőző a több, mint 200 hektár csonthéjas gyümölcsös ültetvényre alapozva termesztette a kezdetekben a cseresznyét, a meggyet, a szilvát és a kajszit. Ez volt az a szerkezet, amelyre szervezték a pálinka készítését és ezek közül is a meggy volt a legnépszerűbb gyümölcs, bár általánosságban azt a mennyiséget, amiből nem sikerültek jól az eladási számok, azt főzték le pálinkának. Ezt több-kevesebb sikerrel tudták értékesíteni, de tavaly a gazdaság és a holding vezetése ráállt az értékesítés újjászervezésére és a marketing erősítésére. Ennek eredményeként a pálinka készlet majdnem nullára apadt, de mindenképpen sikeres volt az újra tervezés.
Valamennyi gyümölcs közül a kajszit érte a legnagyobb fagykár, de országosan is elmondható, hogy az ebből készülő pálinka ára drágább lesz és nem is lesz belőle annyi. Ezekhez a klasszikus fajtákhoz érzelmi kötődése van a fogyasztóknak, ezért a termelők és az üzemek tudatosan készülnek a fogyasztói igények kielégítésére.
Az idei év a pálinka nehéz éve lesz, a pálinkafőzők azt mondják, hogy zavart okoz a kevés és rosszabb minőségű gyümölcs. A tavaszi fagy szinte minden gyümölcsfajtát érintett, az almától a kajsziig, az őszitől a cseresznyéig bezárólag, ami miatt az árak felmentek, a pálinka cefre alapanyag drágább és idén kevesebb pálinka lesz a piacon, ami ráadásul drágább lesz.
A Gombosi Pálinkafőzőben saját gyümölcsökből készítik a cseresznye, a meggy és szilvapálinkát, illetve némi alapanyagot is vásárolnak, amelyből Vilmoskörte és Irsai Olivér pálinkát főznek, ami divatos és kelendő, ráadásul a piac is keresi ezeket.