Jövőre is lesz piaca a minőségi pulykahúsnak
Az év végének közeledtét jelzi, hogy több ágazat már kezdi megvonni az éves mérlegét. A baromfik közül egyértelműen a csirketartás mutat fel jó eredményt és növekedést, míg a kacsaágazat tragikusan zárja ezt az évet. De gyengén sikerült a pulykatenyésztőknek is 2024, míg az előbb említett csirketartók csak a takarmányárak és a takarmány minősége miatt érzik magukat bizonytalan helyzetben. A libások pedig a magas toll áraknak köszönhetően örülhetnek, a liba húsa miatt már kevésbé.
Hiába hagyták abba többen is az utóbbi években a pulykatenyésztést, a hazai és a nemzetközi piac keresi a minőségi alapanyagot. A Talentis Agro Zrt. évente 40 ezer tonna pulykahúst állít elő a Gallicoop Zrt.-n keresztül, évek óta pedig azon dolgozik, hogy a teljes vertikumot lefedje. Ezért kezdett bele pulykatelepek építésébe és a meglévők felújításába. A hosszabb távú cél pedig a kizárólag saját rendszeren belüli előállítás lesz. Jelenleg 3 millió pulykát nevel évente a holding és az állomány növeléséhez 29 pulykatelep áll rendelkezésre. A beruházások 2026-ra teljesen elkészülnek. A szakemberek azt mondják, hogy két év múlva teljessé válik a vertikum, vagyis a cégcsoporton belül történik majd a nevelés és a feldolgozás is. Bár a Gallicoop-nak nincsenek piaci gondjai a pulykahús értékesítésében, de a vállalat bízik abban, hogy az utóbbi években világszerte tapasztalt nehézségeket leküzdve újra keresettebb termék lesz a pulykából készült élelmiszer.
Bárány László, a Magyar Broiler Szövetség elnöke a szárnyaságazatot úgy összegezte, hogy a kacsa, a liba, a pulyka és a csirketartás közül jelenleg csak ez utóbbi sikeres. Ebben a nemzetközi folyamatoknak is szerepe van, ugyanis az európai – és benne a magyar termelést – számos folyamat alakítja, de egyúttal azt is látni kell, hogy a baromfifogyasztást erőteljesen formálja a kontinens muszlim közössége is.
-Tragikus évet zár a kacsaágazat, ami nagyon érzékeny terület, hiszen ha 5-7 százalékkal többet termel a piac – mint ami a kereslet -, azonnal drasztikus áresés következik be – ezt szenvedik el most a kacsások, ráadásul Kína elárasztotta Nyugat-Európát sült kacsával, ami kiszorította az ugyancsak magyar sült kacsa termékeket. A libatenyésztés területén egyetlen komoly húsliba piaci szereplő van. A libára azt mondják, hogy közepes, vagy attól kicsit jobb ára lesz, elsősorban azért, mert a toll iránt soha nem látott kereslet van. A toll nagyon sok ruha- és ágynemű alapanyaga, az utóbbi két évben az ára megháromszorozódott, ilyet semmilyen más termékpályán nem látni -összegezte Bárány László.Elkeseredett pulykatartók, boldog csirketenyésztők
Gyenge évet tudhat maga mögött a pulykaágazat, amelynek az árbevétele és a jövedelmezősége évek óta csökken. Egész Európában évről-évre majdnem egy százalékkal csökken a pulykahús iránti kereslet. Drága a húsa és a tenyésztése, emiatt a pulykamellet és a felső combot is magas árszinten kellene értékesíteni. Emiatt fogynak a pulykatenyésztők, viszont a csirkeágazat hasít egész Európában. Ennek az oka a szövetség elnöke szerint az, hogy elsősorban azokkal a szereplőkkel, fogyasztókkal bővül Európa, akik nem a sertés oldalast, vagy lapockát keresik a boltokban.
-Európa önként elkezdte csökkenteni az egy négyzetméteren felnevelhető csirkék számát. Így sok helyen húsz százalékkal csökkent az élőállat nevelő felület, ugyancsak ennyivel csökkent az élőcsirke mennyisége. Akkora csirketömegről van szó, amit Magyarország egy év alatt előállít. Ezért ha a kínálat bármilyen termékből elmarad a kereslettel szemben, ott az árak elindulnak felfelé” -tette hozzá.Kifejezetten jó évet zár minden csirketartó
Jelenleg a takarmányárak és a takarmány minősége miatt van bizonytalanság az ágazati szereplők között. A kevés hazai kukorica minősége és a toxinmentesség miatt aggódnak egyedül a termelők, ezért ha a következő két évben sikerül betakarítani újra a megszokott kukorica mennyiséget, akkor az elég lesz a hazai felhasználásra és az ára is 10-15 százalékkal lesz magasabb, mint a korábbi években.
A négy ipari körülmények között tartott baromfi fajta közül tehát csak a csirketartás eredményes. Az ágazat ezért kifejezetten jó évet zár. Jelenleg a takarmányárak és a minőség miatt van bizonytalanság az ágazati szereplők között, a kánikula után kevesebb lett a jó gabona.