Idén kiváló minőségű aszúborok készülnek Tokaj-Hegyalján
A héten befejeződik a szüret a hazai borvidékeinken. Országszerte elmondható, hogy a tavalyihoz képest jobbak a terméskilátások, ezért egy átlagos évet tudhatnak majd maguk mögött a termelők, viszont a rekordtermés ismét elmaradt. A legtöbb pincészet szakembere alapvetően jó minőségről számolt be, amelynek köszönhetően a borok gyümölcsösebbek és illatosabbak lesznek.
A Dereszla Pincészet balatoni birtokán a múlt héten elszállították az utolsó adag gyümölcsöt is a feldolgozóba és összességében jó minőségű alapanyagokból készülnek majd az idei borok. A tó partján meghatározó olaszrizling mellett a merlot-ból és a kékfrankosból rozébor készül, valamint 400 mázsa alapanyagból magas minőségű vörösbor születik. A Dereszla tokaji ültetvényein is befejeződött a szüret és ezekben a napokban a kései szüretelésű kabar szőlőfajtát szállítják be a feldolgozóba. Kalocsai László birtokigazgató elmondta: a terveknek megfelelően 8500 mázsa szőlő dolgoztak fel, amelyből a Balatonnál 3 ezer mázsát szüreteltek, a többit pedig Tokajban, ahol ezt követően az aszúszemek felvásárlásával folytatódik a munka.
Hozzátette: „amíg tart az aszúsodási folyamat, addig a tőkén marad a szőlő, de terveznek további szőlőfelvásárlást is, mert a tavalyi év időjárási körülményei nem tették lehetővé a jó minőségű aszúsodást. Ehhez képest idén a borvidéken rég nem látott évjárat lehet és ennek megfelelően tervezik a 400 mázsa aszúszem vásárlását. Tokajban több ezer mázsa szőlő érkezett be pezsgő alapanyagnak, ami megközelíti a teljes feldolgozott mennyiségnek a felét. Az aszúhoz szükséges alapbor jelenleg erjedési fázisban van, a szárazborok és a pezsgő alapborok pedig szépen kierjedtek”.
A Dereszla Balatonnál október végén kezdődik az első rozé és olaszrizling palackozása, így Márton napján már megkóstolhatják a vendégek az új bort. A birtokigazgató azt is elmondta, hogy a Balatonnál a szőlőfürtök egészségi állapota rendben volt, Tokajban pedig kiváló évjárat lehet pezsgőből, száraz- és természetes édesborból.
A Dereszla Pincészet jelenleg két helyen, mintegy nyolcezerötszáz mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlőtermesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.
Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz borok és a pezsgő készítése. Boraik 70%-át külföldi piacon, közel 45 országban értékesítik, melyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Japán. Díjnyertes száraz és édes tokaji borok készítőjeként nagy gondot fordítanak a minőségre, a tokaji névhez méltó borok forgalmazására.