Hárslevelűből és furmintból készül a népszerű tokaji pezsgő
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor az év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik „válságterméknek”, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a nedű iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.
A pezsgő esetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addig jó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva, elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre, az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco. Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők a portfóliójukba, amelyeket a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek, és akár több pénzt is fordítanak pezsgőre, mint korábban.
Ez a folyamat nem állt meg, és ma már nincs olyan borkedvelő ország, amelyben ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget, és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók.
Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva azt mondja: „A furmint kifejezetten alkalmas arra, hogy új arcát mutassa meg a pezsgőben, hiszen kései szüretelésű fajta, ezért egy bizonyos érettségi szinten olyan savszerkezetet biztosít, amelyből kiváló pezsgő születhet. A hárslevelű is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de talán kevésbé intenzív, mint a furmint, viszont pezsgő házasításához kifejezetten alkalmas szőlőfajta. Ezzel bemutatható a furmint három arca: lehet belőle készíteni pezsgőt, száraz bort, de mindenekelőtt aszút”.
A hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban van Kalocsai László szerint, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nemcsak a tankpezsgőt szeretnék fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is. Ezekre nagy igény mutatkozik, és szinte az év végéig zajlanak majd a kiszállítások a Dereszla esetében
„A tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két külföldi pezsgőfajta, viszont, ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjait azok a szőlőfajták adják, amelyeket a nagyhírű pezsgő előállítók használnak, ezek pedig a chardonnay és a pinot noir. Ezeknek a termesztése nem engedélyezett Tokajban, ezért a Dereszla Pincészet nem is használja ezen fajtákat, hanem a borvidékre jellemző változatokból készíti majd a pezsgőt, tehát a hárslevelűből és a furmintból. A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noir mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe” – összegezte Kalocsai László.