Hamarabb kezdődött a szőlőszüret Tokajban
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek az aszállyal. A térségben szeptember eleje helyett már korábban megkezdődik egyes helyeken a szüret. Erről is nyilatkozott a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója és Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.
Nagyon hosszú, száraz, meleg időszakon vannak túl a borvidéken is, ezért az elkövetkező napokban néhány pincészet megkezdi a szüretet. Ez korainak számít, mert elég széles a tokaji kínálat – a pezsgőtől az aszúborokig –, ezért általában a borvidéken a pezsgő alapokkal veszi kezdetét a munka, ami egy normál évjáratban szeptember első hetére tehető. Kalocsai László szerint a szárazság miatt csökken a termésmennyiség, ami már a fürtökön is látszik, ezért 20-30 százalékkal kevesebb termésre számítanak. A borvidéken újdonságnak számít, hogy engedélyezik bizonyos területeken a gépi szüretet: ezt néhány borászat már elkezdte, viszont a pincészethez tartozó területek még nem alkalmasak arra, hogy ezt a módszert bevessék, mert a meredek domboldalakra a gépek nem tudnak felmenni.
„A borfajták közül az aszúnál van a legtöbb bizonytalanság, mert a fürtök szenvednek a légköri aszálytól, valamint a borvidék szempontjából meghatározó Tisza és Bodrog ártér is kiszáradt, s ha nem jön csapadék, akkor 2022 akár aszúmentes év is lehet”.
Habár a szőlő mélyen gyökerező növényként teljesen másként reagál az aszályra, mint a szántóföldi növénykultúrák, de ez nem azt jelenti, hogy nincs vele probléma. Ezt már Molnár Péter, a Hegyközségi Tanács elnöke mondta, aki szerint a komoly aszálytünetek már megmutatkoznak a borvidék legtöbb részén, azonban hogy ez az egyes ültetvényeket hogyan sújtja, az függ a szőlő fajtájától, az ültetvény fekvésétől, korától, de egyértelmű, hogy lesznek aszálykárok. -Néhány fajtánál átlagos szüreti időponttal lehet tervezni, míg a korai érésűeknél pár nappal hamarabb kezdődik a munka. A három ismert fajta – furmint, hárslevelű, sárga muskotály – közül az utóbbi a legérzékenyebb és már mutatja is az aszály tüneteit -összegezte a hegyközségi tanács elnöke.
Talentis Agro – Kommunikáció