Elárulta a szakértő: így biztosan lesz kereslet a pálinkára
A bor és a pálinkafogyasztással összefüggésben tavaly elsősorban arról szóltak a hírek, hogy mindkét italnál évek óta látványosan csökkent a kereslet, ám arról már kevesebb szó esett, hogy a minőségi bor és pálinka továbbra is megtalálja a piacot és a vásárlókat. Akár a közösségi, akár más összefogások is bizonyítják, hogy sikerülhet az elpártolást megállítani és megfordítani. Erre az egyik jó példa a Gödöllői Tangazdaság Zrt. Gombosi Pálinkafőzője: az ottkészült italok már az előző években is elnyerték a fogyasztók bizalmát és a szakma elismerését, de tavaly minden eddiginél is több díjat kaptak a különböző versenyeken.
A minőségre mindig lesz igény. Így összegezték a szakemberek a 2024-es évet, ami jelentős előrelépést hozott az értékesítésben, ugyanis tavaly már 50 ezer kilogramm cefrét főztek ki a kartali telephelyen, amelyből 3 ezer liter pálinka készült. Ezeknek az alapanyaga a jól ismert és keresett cseresznye, szilva, kajszi, vilmoskörte és birsalma volt. Most az év elején abban bíznak, hogy az értékesítés lényegesen eredményesebb lesz a tavalyi elismeréseknek köszönhetően.
A Talentis Agro Holdinghoz tartozó Gombosi Pálinkafőzőben Zimmermann István igazgatósági tag röviden úgy foglalta össze a tavalyi eredményeket, hogy csak jó minőségű gyümölcsből készülhet jó cefre, s abból pedig jó pálinka. Innen már egyenes út vezet a kereslet élénküléséhez.
Tavaly májusban a Brillante Gyulai Pálinka Versenyen a sárga muskotálytörköly pálinkával megkapták az ezüst, a szilvával pedig a bronz fokozatot. A Parlamentben tavaly szeptemberben adták át az Érték és Minőség díjat, amelyen három nagydíjat adományoztak a gombosiaknak, ezek közül elismerést kapott a szilva, az érlelt szilva, az alma, a meggy, a kajszibarack, a cseresznye, az ágyas meggy, a vadcseresznye, a vilmoskörte és a sárga muskotály törkölypálinka. Évek óta állandó résztvevője és kitüntetettje a Gombosi Pálinka a Magyar kertész legkitűnőbb pálinkája elnevezésű rendezvénynek, ahol tavaly novemberben ezüst díjat kapott az Irsai Olivér, bronz díjat pedig a kajszibarack pálinka. Szintén tavaly novemberben rendezték meg a Csabagyöngye Nemzetközi Pálinka és Párlat Versenyt, amelyen arany fokozatot kapott a Legjobb Kereskedelmi Pálinka kategóriában a vadcseresznye pálinka.
Az év zárásaként az Agrárminisztérium által létrehozott Nemzeti Pálinkakiválósági Programban az érlelt alma és a vilmoskörte megkapta a Pálinkakiválóság minősítést.
Az egykori hercegi Grassalkovich-család, majd Koronauradalom nagygombosi birtokán hagyományosan, több száz éve folyt gyümölcstermesztés. A kiváló zamatú, elsősorban csonthéjas gyümölcsök termesztésére alkalmas fennsíkon a Gödöllői Tangazdaság Zrt. 323 hektáron újra telepítette – szilva, meggy, kajszibarack és cseresznye – saját gyümölcsösét, amely kiváló alapanyagot biztosít a Nagygombosi Pálinka készítéséhez. A Gödöllői Tangazdaság Zrt. lőrinci gyártóüzeme ma Magyarország egyik legnagyobb pálinkát előállító beruházása, ahol a tökéletesen érett, válogatott gyümölcsök begyűjtését követően az érlelés és a lepárlás során a tradicionális eljárásokat is követve készítik a pálinkákat.