Dereszla siker a Hagyomány és evolúció szakácsversenyen
Bém Bence a Dereszla bisztró 24 éves szakácsa Csorba István chef felkészítésével, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által rendezett VIII. Hagyomány és evolúció versenyén az üdvözlő falatok kategóriában első helyezést ért el.
Bence a következő ételeket készítette:
- Rántott krumpli, újhagyma aioli, marinált mustár
- Szójás borjú tatár, marinált uborka, sajtos -szezámos tallér
- Fogas mozaikosan, kaffir lime levél mártás, lazac kaviár
A16 éve rendezett szakácsverseny céljai a következők:
- kulináris intelligencia építése
- technológiai tudatosság fejlesztése
- repertoár bővítés
- ízlés csiszolás
- tehetségkutatás
A korábbi versenyek első helyezettjei:
- Bicsár Attila (Alabárdos)
- Széll Tamás kétszer (Onyx)
- Horváth Szilveszter (La Maréda)
- Molnár Gábor
- Horváth Ákos és Daniel O’shea (megosztott első hely)
- Huszár Krisztián kétszer (vietnamigulyas.hu)
A Hagyomány és evolúció Magyarország legjelentősebb szakácsversenye. 2006-ban hívta életre a Magyar Gasztronómiai Egyesület azzal a céllal, hogy a Bocuse d’Or magyar indulóját kiválasszák. A Hagyomány és evolúció eszköz arra, hogy a magyar szakácsok továbbképezhessék magukat, bővítsék anyagismeretüket, technológiai tudásukat, csiszolják ízlésüket. A versenyt első alkalommal 2006-ban rendezték meg; a szervezésbe bevonták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséget és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületét is. Győztese, Bicsár Attila (Alabárdos Étterem, Budapest).
A 2009-es Bocuse d’Or 2008-as európai selejtezőjének szervezőbizottsága Magyarországról a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) pályázatát fogadta el a másik pályázó MGE-é helyett. A 2011-es verseny hazai selejtezőjét a Bocuse d’Or Hungary Akadémia bonyolította le, összesen 11 résztvevővel. Az ezzel párhuzamosan zajló Hagyomány és evolúción ezzel szemben 36-an indultak, és a legismertebb étteremkalauzok rangsorai alapján a mezőny erőssége is jóval meghaladta a Bocuse d’Or selejtezőjéét. A negyedik, 2012-es Hagyomány és evolúción a feltételek már gyakorlatilag megfeleltek a Bocuse d’Or szakácsversenyen megszabottakkal.
TALENTIS AGRO – Kommunikáció