Dereszla siker a Hagyomány és evolúció szakácsversenyen

Bém Bence a Dereszla bisztró 24 éves szakácsa Csorba István chef felkészítésével, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által rendezett VIII. Hagyomány és evolúció versenyén az üdvözlő falatok kategóriában első helyezést ért el.

Bence a következő ételeket készítette:

  • Rántott krumpli, újhagyma aioli, marinált mustár
  • Szójás borjú tatár, marinált uborka, sajtos -szezámos tallér
  • Fogas mozaikosan, kaffir lime levél mártás, lazac kaviár

A16 éve rendezett szakácsverseny céljai a következők:

  • kulináris intelligencia építése
  • technológiai tudatosság fejlesztése
  • repertoár bővítés
  • ízlés csiszolás
  • tehetségkutatás

A korábbi versenyek első helyezettjei:

  • Bicsár Attila (Alabárdos)
  • Széll Tamás kétszer (Onyx)
  • Horváth Szilveszter (La Maréda)
  • Molnár Gábor
  • Horváth Ákos és Daniel O’shea (megosztott első hely)
  • Huszár Krisztián kétszer (vietnamigulyas.hu)

A Hagyomány és evolúció Magyarország legjelentősebb szakácsversenye. 2006-ban hívta életre a Magyar Gasztronómiai Egyesület azzal a céllal, hogy a Bocuse d’Or magyar indulóját kiválasszák. A Hagyomány és evolúció eszköz arra, hogy a magyar szakácsok továbbképezhessék magukat, bővítsék anyagismeretüket, technológiai tudásukat, csiszolják ízlésüket. A versenyt első alkalommal 2006-ban rendezték meg; a szervezésbe bevonták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséget és az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületét is. Győztese, Bicsár Attila (Alabárdos Étterem, Budapest).

A 2009-es Bocuse d’Or 2008-as európai selejtezőjének szervezőbizottsága Magyarországról a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) pályázatát fogadta el a másik pályázó MGE-é helyett. A 2011-es verseny hazai selejtezőjét a Bocuse d’Or Hungary Akadémia bonyolította le, összesen 11 résztvevővel. Az ezzel párhuzamosan zajló Hagyomány és evolúción ezzel szemben 36-an indultak, és a legismertebb étteremkalauzok rangsorai alapján a mezőny erőssége is jóval meghaladta a Bocuse d’Or selejtezőjéét. A negyedik, 2012-es Hagyomány és evolúción a feltételek már gyakorlatilag megfeleltek a Bocuse d’Or szakácsversenyen megszabottakkal.

TALENTIS AGRO – Kommunikáció