Biztonsággal termeszthetők a hazai zöldség vetőmagok

Szinten már nincs olyan növény, amelyről ne lehetne kijelenteni, hogy öntözés nélkül nem érdemes termeszteni. Eddig a kalászosok és a kapásnövények bizonyították be ennek a jelentőségét, de ma már a burgonyától kezdve a mákig csak és kizárólag ilyen feltételekkel érdemes nekilátni a termesztésnek. A zöldségfélék esetében a szárazságtűrésre való nemesítés lehetőségei korlátozottak, de itt is ki kell jelenteni, hogy zöldséget termeszteni öntözés nélkül ma már nem lehetséges. Vannak még próbálkozások, de nagy a kockázat.

A zöldségtermesztés is húzódik be a szabad földről a hajtatási felületek alá, így az üvegházakba és a fóliasátrakba, ahol ezt a problémát a tápanyagellátással meg lehet oldani, és a klimatikus viszonyokat is lehet szabályozni. A szabadföldi zöldségtermesztés területe láthatóan szűkült az elmúlt években és egyéb problémák is nehezítik a termelők életét: ilyen a munkaerő hiánya, hiszen a zöldségfélék jelentős részét kézzel szedik le. A kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézetben feldolgozott paradicsom döntő részét is így takarítják be.

Laczkó Róbert vezérigazgató azzal kezdte a beszélgetést, hogy komoly szemléletváltozásra van szükség, amelyben segíthet a generációváltás. ami a zöldségtermesztést is érinti – bár ez nem tartozik a legvonzóbb szakmák közé. Nyilván sok helyen megjelenik a digitalizáció, ami a fiatalok számára is jelent egyfajta kihívást és más módon jeleníti meg ezt a szakmát, de nagy kérdés lesz a következő években, hogy ki vállalja ezt a nem kevés kockázattal és befektetéssel járó munkát.

A Zki Zrt. jelenleg étkezési paprikát, uborkát, görög dinnyét, zöldborsót és csemegekukoricát nemesít. Ezek közül a paprika a legszélesebb portfólió, azon belül is a kápia paprika, a paradicsom alakú paprika, az almapaprika, a tölteni való és fehér paprika. A nemesítés továbbra is a betegségekkel szembeni ellenállóságra és a termőképesség növelésére vonatkozik.

-A termelők nagyon várják azokat a fajtákat, amelyek a megváltozott környezeti körülmények között is biztonságosan termelhetők, de a termelési költségeknek csak egy viszonylag kis hányadát teszi ki a vetőmag költsége, viszont a végső eredmény, hogy mekkora lesz a termésmennyiség, mennyi növényvédőszerrel lehet előállítani, az a fajtától függ, ezért a termelők odafigyelnek a biztonságos fajták előállítására. Ez azt jelenti, hogy a klasszikusok mellett más fajták is előtérbe kerültek, mert a zöldségtermesztésben nagyon gyorsan zajlik a fajtaváltás, hiszen ha egy fajta megél tíz évet a piacon, az hosszú időszaknak számít, de vannak ennél idősebb növények is a piacon. Ma már minden területen évente, kétévente jönnek ki újabb és újabb fajták, amelyek mindegyike hordoz magában valamilyen innovációt -nyilatkozta Laczkó Róbert.

A gazdák továbbra is előnyben részesítik a hazai vetőmagot, amelyek közül a legnépszerűbbek a ZKI Zrt. vetőmagjai. A vállalat értékesítésének 60-70 százaléka exportpiacokon realizálódik és 30 országba értékesíti a vetőmagokat. Minden országban hasonló a tapasztalat, ugyanis ugyanúgy várják a gazdák azoknak a fajtáknak a megjelenését, amelyekkel nagy biztonsággal tudnak termelni.