Balaton 2024: idén is az olaszrizlinggel erősítenek a borászok
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy a fajta magyar neve akadályozza a nemzetközi sikerét. Mitől olasz, ha magyar, és miért rizling, ha nem Riesling? Soha semmi nem váltott ki akkora ellenérzést a szakmában és a fogyasztók körében, mint amikor pályázatot írtak ki egy értelmesebb és kifejezőbb névre. Ezért végül maradt az olaszrizling.
Az olaszrizling ma már a Balaton zászlósbora, amit a borkedvelők többnyire nem csodálni szoktak, hanem kóstolni. Már ezekben a napokban, hetekben is ezen szőlőfajta körül folynak a tervezések, fejlesztések, hogy a nyári szezonban minél többen találkozzanak a termékkel. Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió szerda esti műsorában arról beszélt, hogy az olaszrizling eredete Közép-Európához kötődik, tehát a magyar hagyományoktól soha nem volt idegen, ugyanis a fajtasorban napjainkban is az ötödik helyen szerepel, tehát minden borvidéken megtalálható, a tokajit kivéve.
-Értékes fajta, nem szeszélyes, hanem „sokarcú”, így sokféleképpen elkészíthető – a fröccsbortól az aszúig. A borászok körében egységes a megítélése abból kiindulva, hogy a termesztése nem bonyolult – tette hozzá.
A Dereszla Balaton pincészetében is kiemelkedő helye van az olaszrizlingnek. Két éve például 4000 mázsa szőlőt dolgoztak fel, ami Kalocsai László birtokigazgató szerint a várakozásoknak megfelelő eredmény volt. Az olaszrizling azóta jelentős pezsgő alapanyagnak is számít, ugyanis a szőlő 15 százalékából készül a pincészetben pezsgő. Hozzátette: „Nemcsak a Balaton, hanem a pincészet zászlósbora is az olaszrizling, amelyből ezután nagyobb mennyiséget dolgozunk majd fel. A 60 ezer palack nagy részére a külföldi piacokon is van érdeklődés” -nyilatkozta Kalocsai László. A Balaton-felvidéken egy éve ilyenkor a szőlőtelepítésekre hárult a legnagyobb figyelem: Dörgicsén 7 és fél hektáron ültettek olaszrizling fajtát. A Dereszla pincészet célkitűzése a korábbi évekhez hasonlóan idén is az, hogy a Balaton-felvidékre jellemző tájfajtákból minél többet telepítsenek vissza.
A borászok egyik legfontosabb jeles eseménye január 22-ére, Szent Vince napjára esik, amelyről Balaton-szerte megemlékeznek. A népi megfigyelések szerint, ha ekkor napos az idő, jó termés várható, ellenkező esetben a szüret gyengének ígérkezik. De létezik egy másik ünnep is, amely nem több száz éves múltra és hagyományra tekint vissza, hanem csak másfél évtizedre. Csopakon találkoztak 15 évvel ezelőtt az olaszrizling elkötelezettjei, ahol idén február elején újra összegyűlnek az illetékesek az ország minden részéről Jásdi István csopaki borásznál, aki erről az eseményről, valamint az olaszrizling történetéről ír a Mandiner e heti, csütörtökön megjelenő számában.
„A korábban lesajnált borfajta, nem utolsósorban az ilyen, kizárólag saját zsebünkből és saját borainkból finanszírozott szakmai műhelyeknek is hála, az ország legelterjedtebb és legkedveltebb minőségi fehér fajtája lett. Idehaza elbánt olyan világfajtákkal is, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc, és felvette a versenyt a sokkal inkább támogatott fajtákkal. A szőlőfajta kétségtelen termelési előnyei mellett nem csak a „Balaton bora” típusú, jó ivású tájboroknak, vagy egy kicsit kisebb tájegység karakterét tükröző hegyboroknak (csopaki, zánkai) az alapanyaga, de a legjobb termőhelyeken különlegesen kifejező és egyedi karaktert tükröző dűlős, vagy parcella- borválogatások (Sóskút, Siralomvágó, Száka vagy Lőczedombi) készítésére is alkalmas. Jó évjáratok esetén ─ minden nemzetközi mércével mérve is ─ nagy fajtaborok vagy házasítások készülhetnek belőle. Alkalmas szomjoltó fröccsborok alapanyagának a kánikulában is, vagy baráti társaságok borának, valamint akár ízletes, könnyed nyári vacsorák melletti kísérőnek. Elterjedését, a fajtáról való közös gondolkodást több, egy-egy termőhelyhez kötődő önkéntes szakmai műhely segíti, mint például a Balatoni Kör, a füredi Rizling Generáció és a Csopaki Kódex. Egy biztos: a jó olaszrizlingből mindig kérnek második pohárral is. Február 9-én és 10-én tehát újra találkozunk. Van mit megbeszélnünk”. Írja a Mandinerben Jásdi István.
A nyári szezon még messze van, de már koccintásoktól volt hangos a Somogy vármegyében található Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, ahol tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt, még a pezsgőkészítésbe is beavatták a résztvevőket. Manapság a szakmai körökben az a mondás járja, hogy egy magára valamit is adó borászatban nem hiányozhat a pezsgő sem. A SONLINE (Somogy vármegyei hírportál) beszámolója szerint rajnai pezsgőt is lehetett kóstolni a Hujber Pincészet standjánál. – Ez a brut kategóriájú, gyümölcsös-friss pezsgőnk igazi újdonság, most kerül majd kereskedelmi forgalomba, valamint hoztunk fehér, rosé és vörös újborokat is – árulta el Hujber Attila. A balatonboglári borász hozzátette: a könnyed, reduktív fehérborok a legkedveltebbek a vendégeik körében. Androsics Ferenc borász ízelítőként megkóstoltatta a résztvevőkkel a 2021-es olaszrizling borát is, amely az Országház Bora címmel is büszkélkedik.
A jó olaszrizling tehát nem megy ki a divatból. Ezt már tavaly is hangoztatták a BalatonBor ötletgazdái, akik szerint egy olyan brand jött létre, ami magába foglalja a Balatont és a bort, azt a két nevet, ami leginkább alkalmas arra, hogy ezt az identitást képviselje. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a munkában. A kilátásokra vonatkozó kérdésünkre azt mondta, hogy egy borvidék akkor tud hosszú távon markánsan, önállóan megjelenni, brand-dé alakulni, ha egységes szerkezetben és egymásra építve tudja bemutatni borait.
-Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit a nyolc év alatt elértünk az összefogással, egyértelműen bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor rendkívül népszerű bor lehet az olaszrizling. Ilyenkor visszaemlékszünk az első ízekre, és látjuk, hogyan finomodott a stílusa – mondta Fiáth Attila.