A Tihanyi Vinariust már a Michelin-katalógusban is ajánlják
Március utolsó napján újra megnyitotta kapuit a Tihanyi Vinarius. Az előtte lévő öt hónapos szünet a pihenés és a felkészülés jegyében telt el a munkatársak részéről. A nyitás egybeesett a húsvéti hosszú hétvégével, amelyen sok vendég kereste fel az éttermet, a húsvét hétfő pedig telt házas volt. Sok vendég kimondottan a Michelin ajánlás alapján volt kíváncsi a Vinariusra.
Több újdonság is fogadja a hűséges régi és új vendégeket az étteremben, ezek egyike a megújult étlap, amely már a tavaszi és a nyári kínálatot tartalmazza. Ebben változatlan megmaradtak azok az évek óta sikeres fogások, amelyek nélkül elképzelhetetlen ma már a Vinarius: az egyik ilyen alapelem az a borkorcsolyatál, amely a kezdetek óta megtalálható az étlapon, de minden évben változtatnak és finomítanak rajta a séfek a vendégek megelégedésére. Samicskov Sebastien értékesítési vezető az idei esztendő újdonságai mellett arra is emlékeztetett, hogy tavaly ünnepelte a 200. születésnapját az a pince és présház, amely otthont ad a Vinariusnak. Erre az alkalomra készült a Vinarius 200 elnevezésű desszert, ami tavaly még egy tortaszelet volt, viszont az idei évben már megújult formában, többek között sokkal izgalmasabb dizájnnal elkészített édesség vált belőle – ugyanúgy megőrizve a nevét és az alap összetevőit. Erre a desszertre a Michelin inspektorai is kitértek és azt írták az étterem jellemzésében, hogy ezt ne hagyják ki a vendégek.
A tavalyi esztendő tehát nem csak a 200. születésnap miatt marad meg szép emlékként a Vinarius történetében, ugyanis az étterem bekerült a Michelin ajánlott és csillaggal díjazott éttermek közösségébe. -Az új katalógus már úgy készült, hogy abban nem csak Budapesten tesztelt éttermek találhatók, hanem az ország számos pontján felkeresett helyek is. Ezelőtt 13 évvel jelent meg Budapest, mint külön fejezet a Michelin-katalógusban, viszont tavaly döntött úgy a vezetőség, hogy az egész országra kiterjeszti a tesztelést, amelynek köszönhetően több, mint hatvan étterem került be a katalógusba, így a Vinarius
Tavaly novemberben kaptuk meg a díjat, s akkor fogalmazódott meg bennünk az a szándék, hogy szeretnénk hosszú távon a katalógusban maradni, nem titkoltan kiérdemelni évről – évre ezt az elismerést. Az a díj jó visszaigazolása annak, hogy az a rengetek munka és törődés, melyet a Vinariusba fektettünk az elmúlt években megtérült, jó úton járunk és ezen az úton szeretnénk a jövőben is haladni -hangoztatta Samicskov Sebastien.
Az idei étlapon a korábbinál még különlegesebb és izgalmasabb fogások jelentek meg, amelyek alapanyagai a térségből származnak: a hideg előételek közé bekerült a Balatonfenyvesi Angus bélszínből készült tatár beefsteak, de a magyaros klasszikus választékban szerepel az az ordasajt, amely szintén a Balaton-felvidékről származik. Ezt grillezve, zöldbabfőzelékkel, sonkahagymával és lágytojással kínálják. De, szintén ebben a választékban található meg a Bakonyi betyárleves szarvashússal és vadkolbásszal, valamint a Vörösboros marhapofa vadaskrémmel, zsemlegombóccal és piaci, kézműves tejföllel. A nemzetközi fogások közül pedig érdemes kiemelni többek között a Mogyoróvajas csirkelevest, a Kacsamellet szarvasgombás núdlival és katalán póréhagymával vagy éppen a Rosé szarvasbécsit mustár relish-el és erdei szilvával. Az étterem felvette a kapcsolatot a Tekeres-völgyi sajtmanufaktúrával, ahonnan nem csak sajtot, hanem köpült házi vajat is vásárolnak, amit az étkezés előtt kínálnak kovászos kenyérrel. De, gondoltak azokra is az étlap összeállításakor, akik csak egy pohár bort, vagy fröccsöt szeretnének elfogyasztani, ami mellé a már jól ismert Vinarius Pincelepények rendelhetők. Samicskov Sebastien elmondta, hogy nem csak új étlappal, de új szervízeszközökkel is várják vendégeket. A tél során szoros együttműködésben Ruzicska Csilla kerámiaművésszel olyan egyedi tányér és tálaló szettet alakítottak ki, mely színeiben és textúrájában a bazalt, a terméskő a nád a szőlő és a vulkanikus talaj hangulatát adja vissza.
-A tavalyihoz képest lényegesen több borral várjuk vendégeinket, mivel nem szeretnénk senkit sem megfosztani attól az élménytől, hogy megkóstolja ezeket a különlegességeket akár egyesével, úgy döntöttünk, hogy a boraink nagy része pohárra is rendelhetők.
Felvettük a kapcsolatot olyan kisebb pincészetekkel, amelyeknek a termékeit büszkén jelenítjük meg a választékunkban, így a cégcsoportos borokon és pezsgőkön kívül rákerültek a borlapra a zánkai Táncos Pince, a badacsonyi Szászi Pince, a csopaki Gúden Birtok, valamint a balatoncsicsói Szabó és fia Borászat borai. Büszkék vagyunk Rácz Lilla 2018-as sauvignon blanc és chardonnay házasításából készült Brut Natur pezsgőjére is, ami csak nagyon kevés helyen kapható. Ez a pezsgő egyébként Siklós környékén készül és csak három-négy étteremben kapható – ezek egyike a Vinarius, ahol meg is vásárolható a többi bor és pezsgővel együtt pinceáron.
A borok és a különböző pezsgők mellett szélesedett a pálinkaválaszték is: bekerült a kínálatba a cégcsoporthoz tartozó Nagygombosi Pálinkafőzdéből származó cseresznye és ágyas meggypálinka, de jó szívvel ajánlják a balatonalmádiban található Csalló Pálinkafőzde kökény, vadmeggy és fekete berkenye pálinkáit is, amelyek klasszikus kisüsti eljárásban készülnek.
TALENTIS AGRO – Kommunikáció