A Tihanyi Vinariusban minden a borról szól
Tihanytól évszázadok óta elválaszthatatlan a szőlő- és borkultúra, a halászat, az Apátság, valamint az a panoráma, amely egyedivé teszi a települést. Nem csak a táj szépsége, hanem a falu varázslatos hangulata és történelmi emlékei is vonzóvá teszik a turisták számára. Ebben a környezetben található az egy éve, 2019 áprilisában megnyílt Tihanyi Vinarius Borárium, Gasztrobár és Rendezvényház, amely 900 méterre helyezkedik el az apátságtól, egy csöndes utcában, távol a turistaforgatagtól. Itt tárul elénk az igazán gyönyörű panoráma a belső tóra és a szőlőhegyekre.
A Vinarius noha új látványosságnak számít a falu turisztikai életében és kínálatában, az épület története 1822-ig nyúlik vissza, akkor nyitotta meg a kapuit, mint az apátság borospincéje. Akkoriban a présházban és a mögötte elhelyezkedő pincében az apátság részére egyházi tizedként beszolgáltatott szőlőt dolgozták fel és fénykorában négyezer hektoliter bort tároltak benne, így a pince is óriási alapterülettel, közel ötszáz négyzetméterrel rendelkezett, ami a sok nehézséget átélt évszázadok után is elmondható róla, vagyis ez az óriási méret mit sem változott, csak a körülmények. Kereszt alakzatát is megőrizte és itt is nagy számokról lehet beszélni: a hosszabb ága hetven méter, a keresztága pedig negyvenöt méter. Érdekessége, hogy latin keresztet formál és az aranymetszés geometriáját rajzolja, tehát egy szimmetrikus pincéről beszélünk, amelynek hosszabb ága nagyobb, mint az apátság fő hajó része és a rövidebb keresztága pedig hosszabb, mint az apátság oldalháza. A pince belmagassága mindenhol eléri az öt métert, szélessége pedig a hat métert, tehát ez is tükrözi, hogy nagy belső térről van szó.
Ez az iménti rövid szemléltetés mindenképpen kell ahhoz, hogy képbe helyezzük magunkat, ha belépünk a Vinariusba, amelynek falai valóban különleges hangulatot árasztanak. Samicskov Sebastien, a Mészáros Gasztro Kft. értékesítési vezetője az elmúlt egy évet összegezve elmondta, hogy egyre több a visszajáró vendégük, népszerűek a családi események és a céges rendezvények. A nyitást megelőzte több év szüntelen munka. -Éveken keresztül üresen állt az épület, majd amikor átvettük, elkezdődött a felújítás és ezzel párhuzamosan egy állagmegóvás is. Nagyon rossz állapotban találtuk, ezért az eredeti falazatot vissza kellett bontani. Kialakítottunk egy nagy vendéglátóteret a pinceágon belül, valamint egy bortrezort, ahol a vendégeknek kínált borokat tároljuk megfelelő hőmérsékleten. Olyan modern technológiai megoldásokat is beépítettek a szakemberek a felújítás során, mint a hűtés-fűtés rendszer, tehát akár télen is tudunk vendégeket fogadni, de kialakítottak egy kivetítő rendszert nemcsak a pincében, hanem a présházban is, tehát továbbképzésekre, konferenciákra és bemutatókra is alkalmas a Vinarius. Az egyik emlékezetes és meghatározó esemény volt számunkra a Balaton borászainak tavalyi konferenciája, melyet itt tartottak nálunk -emelte ki az értékesítési vezető. A több száz éves múltidéző séta és vacsora mellett kihagyhatatlan a borok kóstolása, amelyből óriási a választék, közel hetvenféle borral büszkélkedhetnek. Vannak a cégcsoporthoz tartozó borok, de emellett a Vinariusban igyekeznek az ország jelentős borvidékeiről is összeválogatni borokat, akár kézműves borászatoktól, akár nagyobb pincészetekből. Itt a Vinariusban elmondható, hogy minden a borról szól, hiszen közvetlenül a szőlőhegy oldalában helyezkedik el, szőlőlugasok veszik körbe az éttermet, a borlista összeállításánál kifejezetten ügyelnek arra, hogy lokálpatriótaként környékbeli borászatokból válogassák a tételeket. A Vinarius egészen pontosan 2019. április közepén nyílt meg és már az első évben voltak folyamatosan rendezvények, ezért bizakodóan indult neki a csapat az idei évnek, de közbe szólt a járvány. Samicskov Sebastien elmondta: „ha nincs az elmúlt három hónap, akkor sok esküvőt tartottunk volna az étteremben. A veszély elmúltával újra vannak esküvők és rendezvények. Újdonság, hogy úgynevezett egész napos csomaggal is várjuk a vendégeket, konferenciára érkezőket. Ez a csomag magába foglalja a kulturális és szórakoztató programokat is -legyen szó vitorlázásról, az apátság meglátogatásáról, majd a Vinariusban elfogyasztott vacsoráról”.
A belföldi turizmus élénkülését az is jelzi, hogy a turisták érdeklődése egyre nagyobb a Vinariusban, sokan vannak, akik már hallottak róla, de érkeznek visszajáró vendégek is, akik már tudják: ez ideális helyszín egy emlékezetes családi eseményhez. De akik nem csak az óriási belső terekre kíváncsiak, azoknak érdemes a teraszt is körbejárni, amely közel 500 négyzetméteres és innen is szép a kilátás a belső tóra. A Vinarius egész évben nyitva tart és hétköznapi is örömmel várják a vendégeket.
Talentis Agro kommunikáció