A mesterséges intelligencia átveszi az irányítást a szőlészetekben is?
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a mesterséges intelligencia térhódítása akár sokkal gyorsabban is végbemehet, mint az eddig tapasztalt, évtizedek óta tartó folyamat. Az egyik pozitív változás a munkaerőhiány csökkentése, vagy akár hosszú távú megoldása, amelyben nincs vita a gazdálkodók között. Vannak azonban olyan területek, ahol ezután sem lehet kiváltani az emberi szakértelmet: ilyen a metszés, az erjesztés, vagy a borházasítás.
Már vannak olyan ültetvények, ahol például robotok végzik a metszést, amely mindenképpen nagy segítséget jelenthet, ám a metszés többféleképpen is történhet. Ez függ a növények alakjától, magasságától és méretétől, valamint attól, hogy hogyan szeretnénk rögzíteni a tőkét. Ehhez már kevésnek bizonyul a robotok szakértelme, a végső kialakításhoz egyértelműen az emberi tudásra kell hagyatkozni. Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója is úgy véli, hogy pozitív hozzáadott értéke lehet a mesterséges intelligencia megjelenésének ezen a területen, hiszen mindenki szembesül a rendkívül nagy munkaerőhiánnyal. A borászatokban is sok mindent lehet majd automatizálni a szakember szerint, viszont itt is hagyatkozni kell majd a képzett szakemberekre, amikor ellenőrizni kell az erjesztési folyamatot, vagy a borok házasítását.
– Ezektől az emberi tényezőtől, vagyis a személyes tudástól és gyakorlattól lesz különleges egy bor. Ez nem működhet receptúrák szerint – tette hozzá a birtokigazgató. Kalocsai László szerint, a jövőben a robotika a szőlészeti munkák akár nyolcvan százalékát, a borászatinak pedig a hetven százalékát is átveheti majd.
Erről a jelenségről írt nemrégiben hosszabb elemzést a Mezőhír szakportál is, amelyben az olvasható, hogy a mesterséges intelligencia, vagyis röviden az AI forradalmasítja a boripart: a szőlőültetvénytől a palackig. A mesterséges intelligencia képes befolyásolni a vásárlási szokásokat, a szőlőtermesztés folyamatát és a borok megítélésének kritériumait.
A szinte naponta megjelenő innovációkban – a ChatGPT-től a precíziós mezőgazdasági szoftverekig és a szőlő egészségét figyelő szenzorokkal felszerelt eszközökig – az AI hatása egyre jobban érezhető. Ezenkívül az autonóm robotok és traktorok szőlőültetvényekbe történő integrálása jelentős előrelépés az iparág fejlődésében. A szakportál utal arra is, hogy a borászoknak a tevékenységük során számos kihívással kell szembenézniük, gondoljunk csak például a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre, a kártevőkre és a növényi betegségekre. A mesterséges intelligencia segíthet nekik megküzdeni ezekkel a kihívásokkal azáltal, hogy különböző eszközöket használnak a szőlőültetvények megfigyelésére, valamint az öntözésre, trágyázásra vagy kártevőirtásra szoruló területek azonosítására, ezáltal javítva a szőlőtermést és a minőséget.
A szőlészetekben a betakarítási és ültetési technikák optimalizálására szintén segítséget jelent a mesterséges intelligencia. A legújabb innovációk eredményeinek kihasználása lehetővé teszi a borászok számára, hogy olyan adatvezérelt döntéseket hozzanak, amelyek javítják a terméshozamot, és hozzájárulnak a növényállomány egészségéhez.