A Dereszla Pincészet aszúja iránt nagy a kereslet az ünnepek közeledtével
Ebben a hónapban negyedik alkalommal ünnepli az egész világ nemzetünk unikális borkincsét: a Tokaji Aszút. Az aszú a királyok bora, a borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban? És egyáltalán, mi is az aszú, miért egyedülálló?
Az aszú kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén Tokaj-Hegyalján készül. A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezik. Ebben a különleges közegben – a más területeken szürkepenész betegséget okozó – Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemes rothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel.
Az idei év sikerekben bővelkedett itthon és nemzetközi szinten is. A Decanter World Wine Awards-on hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, amelyek közül négy platina fokozatot ért el. A Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos aszút és a 2013-as Eszenciát, valamint a Patricius Borház és a Juliet Victor 2017-es hatputtonyos aszúit értékelték ilyen magasan.
Az aszú ünnepe alkalmából nyilatkozott a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának Kalocsai László, a Dereszla Pincészet vezetője 2021.12.18-án.
TALENTIS AGRO – Kommunikáció