A Dereszla Balatoni Pincészete is csatlakozik a BalatonBorhoz
Több hónapja nem hullott jelentősebb csapadék az egész országban, ami a szőlőültetvényeket kevésbé érinti annyira hátrányosan, mint például a szántóföldi növényeket, hiszen a szőlő gyökérzete sokkal mélyebbre tud lejutni a földben, ahonnan a nedvesség utánpótlást biztosítani tudja magának. A korábbi mínuszok azonban kedvezőbbek voltak a növény számára, ugyanis egy melegebb időjárásnál hamarabb megindulna a szőlő nedvkeringése.
Pár héttel ezelőtt az átlagosnál melegebbre fordult az időjárás a Dél-Balatoni Borvidéken is, ahol a rügyfakadásból próbáltak a borászok következtetni a szőlő fejlődésére. Androsics Ferenc balatonőszödi borász azt nyilatkozta: ilyenkor a rügyeket kettévágják és a szín alapján derül ki, hogy a fagy milyen károkat okozott. Ha elfeketedik, vagy barna a színe, akkor egyértelműen a fagy megtette a hatását. Szerencsére ilyen rügyeket nem találtak.
-A szőlő ebben a vegetációs időszakban gyakorlatilag túléli ezt a hideget és nem lesz vele probléma, majd ezután kezdődhet meg a metszés. Ilyenkor várnunk kell még arra, hogy meginduljon a növényben a keringés és csak akkor történhet meg a vesszők lekötése. Mi az úgynevezett ernyős módszerrel dolgozunk, amikor a kordonrendszerhez hozzá kell kötni a növénynek a szár vesszőjét, de ez csak akkor lehetséges, amikor egy kicsit megindult már az előbb említett nedvkeringés. Ellenkező esetben elpattan a szárvessző és ez azért nem jó, mert a tápcsatornán keresztül csak szakadozottan történik a folyadék szállítása. Ezért kell majd márciusig várni. Utána következik a támrendszerek helyreigazítása – úgyhogy van mindig munka a szőlővel -összegezte Androsics Ferenc.
Télen sem volt egyhangú a Balaton
Ettől függetlenül sem teltek egyhangúan a balatoni borászok mindennapjai, mert szakmai rendezvényekre és konferenciákra is jártak. Csopakon nemrégiben rendezték meg a Jásdi Borteraszon azt a két napos eseményt, amelynek középpontjában az olaszrizling volt. Androsics Ferencék nagyon sok új fogyasztót ismertek meg, akik elkötelezettjeivé váltak az olaszrizlingnek. Különösen érdekes volt számára az a szakmai rendezvény, amelyen a klímakutató intézet szakembere megpróbálta felvázolni azt, hogy milyen időjárás várható 2100-ig. Mint kiderült, a csapadék mennyisége valószínűleg csökken, illetve az átlaghőmérséklet növekszik. Fel kell készülni az egyenetlen csapadékeloszlásra, amelynek évek óta látjuk a jeleit.
Ez főleg a meredek domboldalakon jelent veszélyt, ahol ha nem jól választjuk meg a talajművelést és nem jól gazdálkodunk a talajerővel, akkor nem is tudjuk megtartani a csapadékot, hanem csak elfolyik valahová.
Arra a kérdésre, hogy milyen művelési formákat használjunk majd, Androsics Ferenc azt mondta: a csopaki rendezvényen kétfajta legelőt mutattak be, az egyiken intenzíven legeltettek, a másikon csak évi három-négy napot legeltettek.
Mint kiderült, a csapadék megtartási képessége a szántott talajon bizonyult a legrosszabbnak. Azt a legelőt, amit nem bolygattak és nem is taposták az állatok, az teljesített a legjobban. A felszínen elfolyt csapadékot egy intenzív esőztető berendezésen keresztül szimulálták.
-Próbáljunk ezekre a talaj állapotokra nagyon odafigyelni úgy, hogy minél több csapadékot tudjon hasznosítani a talaj -összegezte a balatonőszödi borász.
Jól teljesít a BalatonBor
Emellett még nagyon fontos, hogy a borfogyasztási szokások is változzanak, mert az utóbbi években világszerte visszaesett a bor iránti érdeklődés – főleg a vörösboroknál. Ezért szükség van minél több marketingre a borágazatnak. A borászok pártolják azt a kezdeményezést, hogy egyetemeken a fiatalok borkulturális ismereteket tanuljanak. Különben félő, hogy egy szakadék keletkezik a borfogyasztásban azok után, hogy a borfogyasztók átlag életkora az idősebb generációból kerül ki. A borászok azt tervezik, hogy a BalatonBorral országos road-showra indulnak, ahol a különböző helyszíneken bemutatják a Balatonbor történetét és megismertetnek minden érdeklődőt a borkultúrával. Az egyetemek visszajelzéséből az derül ki, hogy évente több száz fiatal jelentkezik ezekre a kurzusokra.
A Balatoni Kör és a Rizling Generáció összefogásából született ez a márka, amelyből jelenleg 100 ezer palack készül. Ez Magyarország legnagyobb közösségi márkája a boros összefogások területén, amit majdnem húsz termelők készít. Gyakorlatilag mindenki a saját értékesítési csatornáján népszerűsíti a Balaton körül, de most azon dolgoznak azon, hogy országos szinten megismerjék a BalatonBort.
A Dereszla Balatoni Pincészete ettől az évtől szeretne csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. Kalocsai László birtokigazgató azt mondta, hogy már az idei évjárat boraiból kifejezetten készítenek olyan házasításokat, amelyet BalatonBor néven hoznak forgalomba. Ezek elsősorban a Balaton környéki vendéglátóhelyeken jelennek majd meg.