Vöröshagyma termesztés: a hazai fajtákra lehet alapozni

Aki hagymát termeszt, az felkészült a szárazságra, ezért öntözés nélkül nem is érdemes hagymával foglalkozni. Idén eddig nem fenyegette semmilyen olyan betegség a fejlődését, ami megtizedelte volna a termést, ezért a minőség szempontjából ez sokkal jobb év volt, mint a tavalyi. Az éghajlatváltozás okozta nehézségek ellenére egyelőre nincs szükség új hagymafajták honosítására és termesztésére. A vöröshagyma előállítása a vetőmaggyártó cégeknek is kihívást jelent, hiszen ahhoz, hogy egy fajtából konkrét vetőmag legyen és a termelők számára elérhetővé váljék, 16 évre van szükség, mert ennyi a nemesítési folyamat.

Elkezdődtek a tavaszi vetésű vöröshagyma betakarítási munkálatai a hazai ültetvényeken. Az áttelelő vöröshagyma után ennek a fajtának a szüretelése várhatóan szeptember közepéig tart. A tavalyi évhez képest jobbak a feltételek a betakarításhoz és jobb marad mind a termésátlag, mind pedig az ár. Szerencsés helyzetben vannak a termesztők, mert a legtöbb hagyma zöld szárral dőlt el, ami az elmúlt években nem volt jellemző, ugyanis előbb elszáradt a szár, minthogy megdőlt volna, így a gazdálkodók remélik, hogy sokkal jobb páncél képződik a hagyma körül, amelyhez sokat segített az éjszakai lehűlés és páratartalom.

Idehaza hektáronként 30 tonna termésátlaggal takarítják be a vöröshagymát a termelők. A tavaszi lehűlés és az aszályos időjárás a dél-alföldi vöröshagyma termesztés eredményeit is befolyásolja, de ennek ellenére idén hasonlóan jó termésben reménykednek a gazdák. A hagyma vetésterületének a 25 százaléka áttelelő vöröshagyma, a tavaszi vetésű vöröshagyma 1200 hektár környékén van, a termesztés feltétele pedig az, hogy 500 milliméter öntözővízre van szükség ahhoz, hogy a 120 napos termesztési ciklusban megfelelő minőséget tudjanak előállítani.

A megfelelő stabil fajtákra támaszkodhatnak a termelők, de minden évben szembe jön olyan új tényező, amellyel addig nem találkoztak, ezért olyan fajtákat kell találni, amellyel megfelelően lehet termeszteni. A jelenleg rendelkezésre álló fajták elég jók ahhoz, hogy lehessen ezeket termelni, ezért ezeknek a megismerése és a kihozatala a legfontosabb. Vannak nagy visszatérők, amelyek az időjárástól függenek, mert például a nagyon jónak minősített fajta a tavalyi évet nem szerette és rekord alacsony termés lett belőle, de idén mégis ez lehet a befutó. A gazdák ezért akár 14-féle fajtát is termesztenek egy összefüggő területen a kockázatcsökkentés érdekében.

Magyarországon csaknem 200 család foglalkozik hagymatermesztéssel, ezért is fontos, hogy a fogyasztók a hazai árut részesítsék előnyben a piacon. A jelenlegi 1700 hektáros területen benne van a tavaszi vetésű és az áttelelő vöröshagyma is, ami a hazai szükségletek 70 százalékát fedezi, de további bővítési és piaci lehetőségek vannak. Ennek egyik gátja, hogy a környezetünkben a mi piacainkat nyomás alá helyezik, de a megfelelő minőségnek és mennyiségnek lesz megfelelő piaca. Arról nem is beszélve, hogy a hazai hagyma megvásárlásával és fogyasztásával az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.