Meggytermés 2025: fagy, magas önköltség és munkaerőhiány

Jelentős válaszút elé érkeztek a meggytermelők – ez főleg most készteti őket új döntésekre és változtatásokra, miután ebben a hónapban megérkeztek az összegzések az idei termésről. Ahogy az köztudott a szakmában: a meggy jelentős részére a feldolgozóipar tart igényt, bár a felvásárlási ára is nagyon sokat változik, eközben az önköltség is sokat emelkedett. Ennek ellenére mindenki abból indul ki, hogy a meggy kiváló minőségű hazai alapgyümölcsnek számít.

A rosszabb minőségre válaszul az ipari felhasználás sem lehet kiút a termelők véleménye szerint, akik nem zárják ki ezt a lehetőséget, de sokkal jobban nyomasztja őket az a tény is, hogy a kiszolgáltatottságukat növeli a kézimunkaerő hiánya, ami miatt sokszor ott marad a gyümölcs a fán. Ez ellen a különböző szedd magad akciók jelenthetnek megoldást. Az idei termésről azt már tudjuk, hogy az átlagnak csak a fele termett meggyből, mert az aszály ezt a növényt is ugyanúgy érintette, mint a többi kalászost, vagy kapást.

A kisebb fákat próbálták öntözéssel megmenteni a gazdák, de a termés a hő hatására gyorsan aszalódott. Ha visszatekintünk, akkor a sárgabarack és a cseresznye még nagyobb károkat szenvedett sok helyen, de ezeknél a gyümölcsfajtáknál is próbáltak minden növényvédelmi módszert bevetni a kártevők és a kórokozók ellen, Országosan is nagy a kár keletkezett a meggytermésben, az idei betakarított mennyiség messze alatta marad a jó évjáratokhoz képest.

Takács Ferenc, a Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke azzal kezdte a beszélgetést, hogy egy átlagos évben 15 ezer hektáros területen 60 ezer tonna meggy terem, amelyből idén ennek a felét sikerült leszedni. Az előző években megközelítette az 50 ezret is a betakarított mennyiség. Az idei gondok oka a tavaszi fagy, ami két hullámban érkezett, a virágzáskor áprilisban három napon keresztül, amit a meggyültetvények nagy része átvészelt, viszont a május eleji mínuszok idején a meggy már borsó nagyságú állapotban volt, ami nagyon érzékeny stádium, hiszen ilyenkor ha a külső héjban zajló tápanyagáramlás kárt szenved, akkor megbarnul, elpusztul és lehullik.

A hazai meggy jelentős része exportpiacokra kerül: a kivitel 25 százaléka friss meggy, mint alapanyag, a 75 százaléka befőtt, 5 százaléka pedig fagyasztott formában távozik.

A keresletet tovább növelte, hogy a feldolgozott meggytermékekből – meggybefőtt, fagyasztott meggy, meggysűrítmény – itthon és külföldön is alacsonyak voltak a készletek, részben a gyenge tavalyi magyar és lengyel termés miatt. Mivel más európai országokban is gyenge volt a meggytermés, a főbb exportpiacunknak számító Lengyelország és Németország mellett intenzívebb érdeklődés alakult ki más piacok részéről is a magyar meggy iránt. A meggybefőtt esetében meghatározó európai termelő Magyarország, ellenben a fagyasztott meggy és meggysűrítmény esetén Lengyelország, Szerbia és Törökország a vezető.