Különleges ételekkel és italokkal készül a Tihanyi Vinarius az idei nyári szezonra
Bár a gasztrobár és borárium 2019-ben nyitotta meg a kapuit, maga az épület, a présház és a mögötte lévő pince az idén ünnepli 200. születésnapját, ugyanis 1822-ben indult meg az apátság részéről a borfeldolgozás.
A Vinarius egy kimagasló történelmi helyszínen kapott új otthont. Annak érdekében, hogy ez az év valóban ünnepélyes legyen, mindent megtettek az itt dolgozók. Ezért az étlapra is olyan különlegességek kerültek fel, amelyekkel nem találkozhattak eddig a gasztronómia szerelmesei. Az egyik ilyen az Urbán Gábor cukrász séf által megálmodott és elkészített Vinarius200 tortaszelet, amelyben megjelennek azok az ízek, amelyek a Balatonra, Tihanyra és a körülötte elhelyezkedő bortermelő vidékre jellemzőek: úgy, mint a levendula és a vörösbor. A mousse tortának egy étcsokoládés Sacher-piskóta adja meg a keretet és ezek közé a lapok közé kerül felváltva a fehér csokoládés levendula és a vörösboros étcsokoládé mousse. Samicskov Sebastien, a Mészáros Gasztro Kft. értékesítési és marketing vezetője azt is elárulta, hogy a vörösbor is egy különlegesség, amelyet a torta elkészítéséhez választottak: a 2017-es évjáratú Anianus cuvée Szent Ányos püspökről kapta a nevét, aki a Tihanyi Bencés Apátság védőszentje. -A bor három fajta házasítása: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Különlegessége, hogy egy évig barrique hordóban érlelődött és nagyon intenzíven és elegánsan köszön vissza a bor íze a torta szeletben, amely köré sült kakaóbab töretet szórunk a tányér szélére. Egy klasszikus, a magyar konyhára jellemző étel is felkerült az étlapunkra: a beregi csirkepaprikás, amelyet pirított csuszatésztával, tejföllel és uborkasalátával kínálunk a vendégeknek. A beregi kapirgáló csirke természetes környezetében táplálkozik, a lába és a nyaka fekete, az íze pedig vadasabb és erőteljesebb -mondta az értékesítési és marketing vezető.
Két nemzetközi fogással a különleges konyhaművészet rajongóinak szeretne kedvezni a Vinarius: az egyik az iberico malac zöld lencsével, káposztával és mogyoró krémmel. Az iberico malac szabadon tartott, tölgyfaerdőben nevelkedő és makkoltatott sertés, amely a sok mozgástól kevesebb zsírt raktároz el magában és a makk íze különleges aromát ad a húsnak. A szarvasgombás galette pedig egy olyan sós pite, amit hollandi mártással, szarvasgomba pesto-val, lágytojással és friss salátával kínálnak.
Az étlap mellett új borlappal is készül a Vinarius a vendégek fogadására. Samicskov Sebastien kiemelte: két-három év tapasztalatából úgy döntöttek, hogy megtartják a cégcsoporton belüli borokat, pezsgőket. A Zánkáról és Tokaj-Hegyaljáról származó nedűk mellé tíz olyan bort választottak ki, amelyek a legsikeresebbek voltak a Vinarius fennállása óta. „A hozzánk érkező vendégek mindig új választékkal találkozhatnak: kéthetente öt-hat környékbeli borászattól származó tétellel is gazdagítjuk a borválasztékunkat”.
A Tihanyi Vinarius készül a Levendula fesztiválra is, amelyet június utolsó és július első hetében rendeznek meg. Akiket érdekelnek a különleges levendula menüajánlat, azoknak érdemes az ismert közösségi oldalakat követni, itt minden aktuális éttermi ajánlat megjelenik.
TALENTIS AGRO – Kommunikáció