Itt a gyümölcsfagykár hatása: behozatalra is szükség lehet
A tavasz utolsó hónapjába léptünk, ami egyben azt is jelenti, hogy mindjárt itt a nyár, vele együtt a finomabbnál finomabb gyümölcsök. A szamóca, cseresznye, dinnye, málna nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, de az egész évben elérhet szőlő, citrom és banán is gyakran kerül a vásárlók kosarába. Ugyanakkor, mint a legtöbb élelmiszer, egyes gyümölcsök is jelentős dráguláson mentek keresztül. Ráadásul idén súlyos fagy sújtotta a földeket is, ami nem jelent sok jót a jövőre nézve. Az Agrárszektor összefoglalta, hogy hogyan fest ma a gyümölcságazat Magyarországon, és milyen árakkal találhatjuk szembe magunkat a boltokban, piacokon.
A 2025-ös tavasz súlyos kihívások elé állította a hazai gyümölcstermesztőket: április elején rendkívüli fagyhullám sújtotta az országot, amely a gyümölcsösök jelentős részében okozott károkat. A FruitVeB felmérése szerint a gyümölcstermő területek 80%-át érintette a lehűlés, különösen a csonthéjas gyümölcsök – kajszi, meggy, cseresznye, szilva -, valamint az alma, körte és birs esetében. A legnagyobb károk április 7-én és 8-án éjszaka következtek be, amikor az ország számos pontján -6 és -8 Celsius-fok közötti hőmérsékletet mértek. Ez a virágzás időszakában különösen kritikus, mivel egyetlen éjszaka alatt teljes termésveszteséget okozhat.
A kajszibarack és mandula ültetvények országszerte szinte teljesen elvirágoztak, míg az őszibarack, cseresznye, meggy és szilva esetében is jelentős károk keletkeztek. Az alma és körte ültetvények sem maradtak érintetlenek, a virágzás alatti hideghullámok ezeknél a fajtáknál is súlyos veszteségeket okoztak. A fagyok következtében a hazai gyümölcstermés jelentős része odaveszett, ami várhatóan az árak emelkedéséhez és az import növekedéséhez vezet. A szakértők szerint a hazai igények kielégítése is nehézségekbe ütközhet, különösen a leginkább érintett gyümölcsfajták esetében.
Mennyibe kerülnek jelenleg a slágergyümölcsök?
A szamóca sokak nagy kedvence, éppen ezért kavart nagy port tavaly áprilisban az a fotó, melyen jól látszott, hogy egy kilogrammot 8 ezer forintért árultak egy hazai piacon. Akkor a szakértők ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a piacokon az akkor megjelent magyar szamóca még javarészt fűtött üvegházakból származott, melynek a termelési költsége az inputanyag- és energiaárak mellett valóban nagyjából 5-6 ezer Ft/kg között volt, tehát a kereskedőnél látott 8000 Ft/kg bármennyire is furcsa, de nem tűnt irreálisnak.
Az, hogy ez az elkövetkezendő időkben hogy fog változni, nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a fentebb említett, elfagyott gyümölcsökkel mi lesz, honnan fogják tudni pótolni és mennyiért. Tölgyfa József növényvédelmi szakmérnök, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója az alábbiakat mondta korábban ezzel kapcsolatban: Az idei fagykárok olyan mértékűek lehetnek, hogy a hazai termés még a belföldi saját fogyasztási vagy feldolgozóipari igényeket sem biztos, hogy ki tudja elégíteni. Így behozatalra is szükség lehet, hogy pótolni lehessen a hiányzó mennyiséget.