Egész Európát elárasztotta a jó minőségű kínai fűszerpaprika
Kimondottan jót tett a magas hőmérséklet az idei paprikatermésnek, mivel a növény szereti az ilyen időjárást, viszont az öntözővíz és a csapadék hiányát már nehezen viseli. Másként már ezt sem érdemes termeszteni. Összességében jó előjelekkel indult a hónap elején a paprika betakarítása, amelynek egykor a 10 ezer hektárt is meghaladta a termesztési területe, ma pedig már csak 1500 hektáron foglalkoznak vele. Azok után, hogy a Kalocsai és Szegedi fűszerpaprika őrlemény bekerült a magyarság csúcsteljesítményeit összefoglaló Hungarikumok Gyűjteményébe, jelentős előre lépésnek számított ez a megítélés szempontjából, hiszen magyar fogyasztóknak a hungarikum szó hallatán elsők között a fűszerpaprika jut az eszébe. A magyar kultúra része ugyanis a paprika, a fűszerpaprika használata az étkezés során.
Már csak rossz emlékeinkben él a 2004-es hamisítási botrány, amikor drasztikusan visszaesett a fűszerpaprika-termesztés- és fogyasztás, ami után a vásárlók jobban bíztak a házi, de szürkegazdaságba tartozó termékekben. Akkor válsága került a termesztés- és a feldolgozás, a termőterület 3-4 ezer hektárra, a feldolgozott mennyiség 6 ezer tonnáról mintegy 2 ezer tonna körüli mennységre csökkent. A számok azóta sokat romlottak, de a régi hírnevet sikerült visszaszerezni például azzal, hogy kizárólag jó minőségű, helyi fűszerpaprikát használnak a hazai éttermek a hagyományos ételek elkészítéséhez.
Továbbra is a szegedi termőtájon terem az egyik legjobb minőségű paprika, melyet eddig legalább tíz alkalommal kellett öntözni, de továbbiakra is szükség lesz a magas hőmérséklet miatt. Az időjárási körülmények miatt elindult a kényszerérés, de az időben elültetett palánták a megfelelő növényvédelem és öntözés mellett már szedhetők. Napjaink gondjairól tudni kell, hogy megdrágult a munkaerő és azt is nehéz felkutatni, a gépi szedés pedig kis mennyiségben és gyors felhasználású ipari méretekben, konzervipari célokra ajánlott, de őrölt paprika gyártására alkalmatlan. A minőség összességében jó lesz, a mennyiséggel a megfelelő öntözés és tápanyag gazdálkodásnak köszönhetően nem lesznek gondok.
Magyarországon a fűszerpaprika termesztési felülete és az előállított nyerspaprika mennyisége stagnál, illetve lassú csökkenést mutat. Ennek számos oka van: jelentős tényező az előbb említett növényápolást és betakarítást végző munkaerő hiánya, a növekvő energia költségek, a szabadföldi termesztés jövedelmezőségének magasabb kockázata. Az utóbbi években a KSH adatai szerint közel 1800-2000 hektáron termeltek fűszerpaprikát. Ez a terület, hagyományosan, elsősorban a kalocsai és szegedi tájkörzet között oszlik meg
Egyetlen kilónyi jó minőségű piros paprikához 6-7 kilogramm paprikát kell leszedni, amelynek az ára 5 és 9 ezer forint között van. A fizetőképes kereslet azonban egyre szűkül, a beáramló külföldi paprikák egyre jobb minőségűek. Korábban Dél-Amerikából és Afrikából jöttek kifogásolható minőségű tételek, amelyek a hazai piac mindennapjait megnehezítették, viszont a Kínából érkező termékek viszonylag jó minőségűek és egész Európát elárasztják, ezért nem lehet ellene védekezni és ráadásul kiszorítja a magyar paprikát. Ennek az oka az, hogy a kínai termesztéstechnológia lehetőséget ad az évente kétszeri termésbetakarításra, és az ottani élő munkaerő ára lényegesen alacsonyabb, mint idehaza. S ha ez nem lenne elég, akkor a legfejlettebb amerikai szárítási és őrlési technológiát is megszerzik és ezáltal kiváló minőséget tudnak Európába szállítani.
Magyarországon korábban 1 kilogramm volt az éves fogyasztás őrölt paprikából, ami 10 ezer tonnát jelentett a 10 millió lakosra nézve, de ma már nincs 2 ezer tonna sem, vagyis 20 dkg jut egy személyre.
A jelenleg termesztésben álló fűszerpaprika-fajtákat eredetileg a hazai klimatikus viszonyok közötti termesztésre nemesítették, a nyári hőség napok számának növekedésével, az éjszakai átlaghőmérséklet emelkedésével, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok, a vegetációs időszakon végig húzódó aszály megjelenésével egyre több probléma adódik a korábban bevált fajták köztermesztésében. A gondok mérséklésére többféle lehetséges megoldás kínálkozik, így új fűszerpaprika fajtajelöltek, hibridek nemesítése és termesztésbe vonása; a klímaváltozás miatt változó növényápolási gyakorlat továbbfejlesztése. A MATE KERTI Zöldségkutató Központ részéről a jogelődök kutatási nemesítési tevékenységét folytatva végzik a feldolgozóipar és a fogyasztók igényeit szolgáló fajtafenntartást és nemesítést, illetve az ahhoz kapcsolódó termesztés-technológia fejlesztést.