Alkoholmentes tokaji aszú? Ezt a borászok nem vállalnák be
A borfogyasztás csökkenése és az alkoholmentes borok iránti növekvő igény között nincs semmilyen összefüggés. A témában az utóbbi időszakban megkérdezett borászok legalább is ezt a következtetést vonják le és szerintük inkább olyan divathullámról van szó, amely egy idő után nyugvópontra jut és kiderül, hogy valójában mekkora az igény erre a termékre. Bár évek óta beszédtéma mind a fogyasztók, mind pedig a borászok körében az ilyen italok gyártása, ami felvet bizonyos kérdéseket: vajon az alkoholtartalom kivonása után lehet-e bornak nevezni az italt és a jövedéki törvény hogyan szabályozza majd ezeknek a forgalmazását?
Kalocsai Lászlót, a Bodrogkeresztúron található Dereszla Pincészet birtokigazgatóját mindenek előtt arról kérdeztük: vajon eljutunk-e oda, hogy valaki alkoholmentes tokaji aszút kér a Dereszla Bisztróban, vagy a hegyközség valamelyik borászának a pincéjében? Mint mondja, Tokaj-Hegyalján ez a kérdés nem foglalkoztatja a gazdákat, a megbeszéléseken eddig nem került szóba ez a téma. -A borászataink felelőssége, hogy ez a kérés ne is forduljon meg a vendégek fejében. Ha azonban mégis megtörténne, akkor egyértelmű nemleges választ kapnak rá az érdeklődők. Ne feledjük el, hogy amikor a tokaji borokról beszélünk, akkor évszázadok alatt kialakult hagyományokat ápolunk és adunk tovább az utókornak –összegezte Kalocsai László, aki ettől függetlenül nem zárja ki, hogy a könnyedebb borokból az alkohol kivonásával készülhet ilyen ital. Ez elsősorban azoknak a sofőröknek lehet jó, akik az asztaltártsaságban nem szénsavas üdítőt szeretnének fogyasztani. A birtokigazgató összességében nem tart attól, hogy az alkoholmentes borok megjelenése komoly befolyással lenne a hagyományos borokra.
Ha visszaemlékszünk, az Egyesült Államokban egy mértékadó lap évekkel ezelőtt az alkoholt annyira károsnak nevezte, mint a dohányzást. Ezt követőn többen azt szorgalmazták, hogy a cigarettás dobozokhoz hasonlóan a palackokon is tüntessék fel az elrettentő következményeket. Ez elindított egy komoly kampányt az alkoholos italokkal szemben, s mivel a borban is van alkohol, ez alól ez sem volt kivétel.
-Hogy ez mennyire megalapozott, arról nyilván vannak kétségeim, de ha valaki nagyon komoly mennyiségben és folyamatosan fogyaszt alkoholt, az káros lesz az egészségére, azonban ez ugyanígy igaz más termékekre is. Itt minden a mértékletességen múlik. Mivel a borkészítésnek évezredes hagyományai vannak, ezért egy ezzel ellentétes üzenetű kampány nem szerencsés egyikünknek sem. Ráadásul a pozitív témájú írások, tanulmányok már nem kapnak ilyen méretű nyilvánosságot. Pedig szintén az USA-ban publikáltak egy cikket az úgynevezett kék zónákról. Olyan helyekről van szó, ahol nagyon hosszú ideig, akár száz évig élnek az emberek. Öt olyan zónát találtak, ahol meglepően magas a szép kort megélt személyek száma. Mindegyik zónában az a közös, hogy mértékletesen fogyasztották a bort, ami pozitív hatással volt az egészségükre és az életminőségükre –mondta Kalocsai László.
A szakember szerint természetesen léteznek olyan technológiák, amelyeknek köszönhetően az alkoholt el lehet vonni, de a bor gyakorlatilag egy komplex termék. „A borban az összes komponensnek megvan a saját szerepe, így az alkoholnak is és nem feltétlenül a bódítás miatt, hanem azért, mert ezek az alkotóelemek kölcsönhatásban vannak egymással. Bízom benne, hogy ez csak egy divathóbort lesz, ami a helyére kerül”.
Érdemes felidézni azt is, hogy évtizedekkel ezelőtt nagy igény volt az alkoholmentes sörökre, majd később kiderült, hogy ezeknek a megjelenése nem befolyásolta a hagyományos sörök fogyasztását. A birtokigazgató szerint a borok esetében is erről van szó. A világszerte, így nálunk is tapasztalható csökkenő borfogyasztás visszafordításában ezért a borásztársadalomnak nagy a felelőssége. Mint mára kiderült, nem azért csökken a borfogyasztás, mert mindenki az alkoholmentesre vágyik, hanem egyre népszerűbbek lettek az erősebb alkohol tartalmú koktélok, a fiatalok körében pedig az energiaitalok. Kalocsai László végül megjegyezte: ha az amerikai tanulmány korábban a tudatos egészségvédelemről írt a borral kapcsolatban, akkor erről a két termékről is lehetne tanulmányt írni.