A baromfitenyésztés a leginkább válságálló ágazat
Még nincs vége az áremelkedéseknek, ugyanis ezekben a napokban járnak le az éves, vagy negyedéves áram- és gázszerződések, tehát mind a kisebb, mind pedig a nagyobb üzemeket is érinti a rezsiváltozás. Mindezt tovább tetézi a takarmányárak növekedése, azon belül is a szója iránti kereslet, melyet dollárban jegyeznek, ami a forinthoz viszonyítva igen erős. A fehérje dús takarmányt tehát meg kell fizetni.
A rossz hírek között azonban örömteli az a kimutatás, miszerint a baromfiágazat a legversenyképesebb valamennyi hazai ágazat közül: erre az egyik legárulkodóbb adat az, hogy az önellátottságunk 150 százalékos –beleértve a csirke és a pulykahúst egyaránt. De az utóbbi időszak gondjai itt is megjelentek, viszont még így is kiemelt helyen szerepelnek a szárnyasok a fogyasztók mindennapjaiban. A hamarabb kezdődött fűtési szezon költsége a baromfitelepeken is húzós lesz. Makai Szabolcs, az Opus Global Nyrt. Mezőgazdasági Divíziójának vezetője szerint nem panaszkodhatunk a hazai piacra, mert a multinacionális láncok, a kisebb cégek és éttermek komoly felvevői például a Galicoop termékeinek, amelyeknél elindult a saját márkás készítmények forgalmazása is.
„A Gallicoop Csoport 25 ezer tonnányi feldolgozott terméket gyárt, ezek közül a legnépszerűbb a párizsi, a virsli, a szalámi, valamint a panírozott termékek. Nem csak a hazai pulykafogyasztás ellátására képes, hanem még az exportpiacokra is eljutnak a termékei”.
Szépen növekvő ágazat tehát a pulykatenyésztés, így azok a termelők vészelik át jobban ezt az időszakot, akik korszerűsítettek, mert onnantól kezdve hatékonyabban és olcsóbban tudnak termelni. Jó hír továbbra is az, hogy a baromfi a legnagyobb és legjobban szervezett állattenyésztési ágazat, a hazai hústermelés több mint felét ez adja. A pár hete megjelent hír szerint legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő négy hónapban a baromfitermékeknél, mert valós veszélye van az ágazat zsugorodásának, miután a lakosság már elkezdte visszafogni a fogyasztását. A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a nem korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplőknél a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása is valószínűsíthető.
A csirke mellett a pulykát is érinti az előbb említett sok nehézség, de mivel népszerű termékekről van szó, ezért azt remélik a szakértők, hogy nem lesz nagy a visszaesés.
Talentis Agro – Kommunikáció